Луксозната електрическа лимузина на BMW дебютира догодина (ВИДЕО)

1512
2021

Серийният процес на разработка на BMW i7 (комбинирана консумация на електрическа енергия: 22,5 – 19,5 кВч/100 км според WLTP; емисии на CO2: 0 г/км; прогнозни данни към актуалната фаза на разработка на автомобила) навлиза в последната си фаза, като автомобилът преминава през взискателна тестова програма при екстремни пътни и метеорологични условия. По време на тестове в горещи региони на изпитателни трасета и обществени пътища по целия свят, развойните инженери проверяват преди всичко поведението и надеждността на електрическите двигатели, задвижването на всички колела и високоволтовата батерия, когато са изложени на максимално напрежение от високи температури, неасфалтирани пътища, запрашеност и големи разлики в надморската височина. Пътят към серийното производство отвежда прототипите на BMW i7 по чакълени писти в пустини, в планини и цяла серия от изключително динамични маршрути. BMW i7, единственият в света луксозен седан с чисто електрическо задвижване, ще бъде представен през 2022 г. заедно с други варианти на модела на новото BMW Серия 7.

Тестовете за издръжливост в горещите региони в различни страни и континенти служат по-специално за проверка и осигуряване на защита на всички компоненти на системата за електрическо задвижване. Компонентите на технологията BMW eDrive от пето поколение, разработена за BMW i7, демонстрират своята неограничена функционалност дори при най-неблагоприятните условия, когато се използват непрекъснато при изключително високи външни температури, постоянна слънчева светлина и продължителна суша.

В рамките на стриктно дефинирана тестова програма прототипите се подлагат на симулирани натоварвания, които отговарят на предизвикателствата, пред които е изправен серийно произведен автомобил по време на целия си жизнен цикъл. С помощта на чувствителна технология за измерване, опитни тестови инженери регистрират всяка реакция на електродвигателите, високоволтовата батерия, управлението на задвижването и интегрираната охладителна система, както и технологията за зареждане и управлението на енергията спрямо метеорологичните и свързаните с пътя влияния.

Тестовата програма, която обхваща десетки хиляди километри, включва шофиране на дълги разстояния, включително високоскоростно шофиране, както и спиране и движение при екстремни температури. Допълнително са включени и тестови участъци с особено големи разлики в надморската височина. По този начин температурното поведение на електрическите двигатели и контрола на въртящия момент на изцяло електрическото BMW xDrive могат да бъдат анализирани по време на особено динамично и дълготрайно шофиране. За допълнително увеличаване на натоварването на задвижващата система, тестовата програма включва и планинско шофиране с пълен товар, като високоволтовата батерия показва как е в състояние непрекъснато да доставя пикова мощност за захранване на електрическите двигатели. Като екстремен сценарий и особено предизвикателство за управлението на енергията и силовата електроника, тестът включва и каране надолу с високоволтова система, която вече е напълно заредена следователно не може повече да абсорбира енергия в процеса на рекуперация.

Изтощителната процедура за тестване в горещ регион също се използва, за да подложи на особено тежко изпитание работата на климатика и друга бордова електроника, както и температурната устойчивост на материалите, използвани в интериора. Всичко това, за да се гарантира, че единственият в света чисто електрически задвижван луксозен седан предоставя перфектно хармонизирано и изключително изживяване при шофиране във всяка ситуация.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин