Лимузината на Lucid Motors: Tesla трепери!

Луксозният модел на Lucid Motors с до 1000 к.с. трябва да предлага коренно различен тип усещане зад волана

1512
2016

Lucid Motors пуска електрическа лимузина с мощност до 1000 к.с. Името на проекта е Atvus. „Ние изцяло преоткриваме автомобила. Той е по-скоро изтребител за пътя“, казва ръководителят на техническата разработка Питър Роулинсън, който преди е работил за Tesla. Във Фремонт, на една ръка разстояние от завода на Tesla, Lucid Motors представи своя първи модел: луксозна лимузина, която не само ще бъде поредният скъп електромобил, а „изцяло нов начин да изпиташ усещане при шофиране“. AUTO BILD се срещна с Роулинсън и дизайнера Дерек Дженкинс в Калифорния.

Електромобилът ще ускорява от 0 до 100 км/ч за 2,5 сек

Нова LED-техника ще оформя фасона на автомобила

Отвън за образец е следвана Tesla Model S, а по отношение на предлаганото място колата се ориентира по-скоро към предложенията на Mercedes. „Лимузината ще бъде с размерите на Е-клас, но интериорът ще бъде просторен като при S-клас“, казва дизайнерът Дженкинс. Преди всичко нова LED-техника на светлините ще оформи „фасона“ на лимузината.

До 1000 к.с. от два електродвигателя

В концепцията на Lucid за „уличен изтребител“ се вписва и мощноста до 1000 к.с., генерирана от електродвигатели – с 400 к.с. отпред и с 600 – отзад. Електромобилът ускорява от 0 до 100 км/ч за 2,5 секунди. Производителят обещава 640 км пробег с едно зареждане. Всички тези стойности напомнят на Model S. Подобно на Хенрик Фискер, и Роулинсън говори за революция в клетките на батериите на колата си. Само че Lucid Motors залага отново на литиево-йонни, доставени от Samsung.

По-късно: пълна автономия

В края на 2018 г. лимузината с четири врати трябва да влезе в серийно производство, а две години по-късно – да дебютира с напълно автономно управление. Lucid Motors си поставя за цел да прави по 50 000 бройки на година – благодарение на конкурентна цена. Вероятно става дума за САЩ, тъй като въпреки няколко китайски инвеститори, Lucid е възприеман като калифорнийска марка.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин