Лимитираното BMW HP4 RACE: карбоновият пистов звяр


20
апр.
2017

Изумителните технически решения за максимална ефективност на пистата винаги са били отличителен белег на грижливо подбраните заводски състезателни мотоциклети, модифицирани до съвършенство и до последния детайл. BMW Motorrad представя новото HP4 RACE, ограничено в серия от 750 броя. Всеки мотоциклет е изработен от малък, но висококвалифициран екип, който гарантира най-високото възможно ниво по отношение на качеството.

По отношение на двигателя, електрониката и окачването, новото BMW HP4 RACE е идентичен със заводските състезателни мотоциклети на марката. HP4 RACE дори ги превъзхожда в областта на окачването, заради своята карбонова рама – мотоциклетът тежи едва 171 кг, когато е зареден с гориво и готов за каране. HP4 RACE е дори по-лек от състезателните машини в Superbike World Championship и незначително по-тежък от заводските мотори в MotoGP.

Карбонова основна рама тип монокок, задна спомагателна рама и колела, изработени от карбон

Благодарение на HP4 RACE, BMW Motorrad е първият мотоциклетен производител, който предлага мотор с изцяло карбонова основна рама, тежаща едва 7,8 кг и индустриално произведен в малки количества, превръщайки ориентираната към бъдещето технология достъпна за всеки. Колелата на HP4 RACE също са изработени от високотехнологичния композит, което позволява намаляване на теглото им с близо 30% в сравнение с колелата от кована алуминиева сплав, като едновременно с това се запазва типичният дизайн.

Компоненти на окачването от Öhlins, задно рамо, изработено от лека алуминиева сплав и моноблок спирачни апарати Brembo от Superbike World Championship

По отношение на окачването и спирачките, новото BMW HP4 RACE отговаря на най-високите състезателни изисквания. Обърната вилка FGR 300 и задният амортисьор TTX 36 GP се доставят от шведския производител Öhlins, като идентични части се използват както в Superbike World Championship, така и в MotoGP. Рамото на задното окачване, изработено от фрезован и листов метал също е компонент, използван в Superbike World Cup.

Използвани са два моноблок спирачни апарата Brembo GP4 PR, а части от спирачната система на новото HP4 RACE могат да бъдат намерени единствено в редиците на Superbike World Cup. Монолитни апарати с химично никелирана повърхност и титаниеви бутала са възможно най-добрата комбинация от материали и техники в момента. Заедно със стоманените, дебели 6,75 мм „Т“-тип състезателни дискове с диаметър 320 мм, мотоциклетът гарантира феноменална спирачна сила.

Състезателен двигател и трансмисия с близки предавателни числа, адаптирана според спецификациите на Superbike World Cup

Двигателят на HP4 RACE е състезателен агрегат сходен с 6,2 и 7,2 спецификациите на машините в Endurance и Superbike World Championship. Максималната мощност е 215 к.с. при 13 900 об/мин, а максималният въртящ момент е 120 Нм при 10 000 об/мин. Границата на максималните обороти е отместена нагоре спрямо двигателя на S 1000 RR от 14 200 на 14 500 об/мин. С цел постигане на най-добрата възможна динамика в HP4 RACE e монтирана шестстепенна скоростна кутия с близки предавателни числа, като байкът ще се предлага с различен набор от пиньони.

Новото BMW HP4 RACE идва с богат набор електронни модули и асистиращи системи, както и с олекотена и оптимизирана за състезания електрическа система. Налично е изобилие от информация на 2D таблото чрез преносима памет (2D logger). Мотоциклетът може да се адаптира перфектно към различни пистови конфигурации и пътни настилки, благодарение на системите Динамичен контрол на сцеплението (DTC), Engine Brake EBR и Wheelie Control. Те подлежат на индивидуално програмиране за всяка предавка според предпочитанията на моториста, предлагайки оптимално оползотворяване на сериозния динамичен потенциал на HP4 RACE. Други електронни характеристики са Pit Lane Limiter за следене ограниченията на скоростта в зоната на боксовете, както и Launch Control за оптимални стартове при състезания.

Леки карбонови спойлери и ръчно полиран алуминиев резервоар

Карбоновите елементи, капакът на всмукателния заглушител и „гърбицата“ на седалката на новото HP4 RACE включват цветовете на BMW HP Motorsport. Полираният на ръка и запечатан с прозрачен лак резервоар допълнително подчертава качествения състезателен вид на мотора.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин