Лизингови премиум дизелови модели: да купуваме ли на старо?

1812
2018

ЕДВА ЛИ Е ВЪЗМОЖНО НЕЩО ПО-ДОБРО – поне от гледната точка на купувачите на употребявани автомобили. След като тези три комбита са били лизингови през първите три години от живота си, те са загубили близо две трети от стойността си. Но ползването им е оставило следи. Както А4 с пробег близо 100 000 километра, така и Серия 3 и С-клас са навъртели доста повече от средното за 36 месеца. Най-тежки рани виждаме по C 220 BlueTec. Удивително е колко немарливо се е отнасял предишният собственик към автомобила. Множеството драскотини и вдлъбнатини по тапицериите на багажника сочат, че товарите очевидно просто са били хвърляни вътре. Освен това седалката на водача е скъсана, три от скъпите AMG джанти са надраскани, а корите по дъното на автомобила отчасти са повредени. Множеството драскотини по задната броня допълват лошата визия. Поради това цената на този автомобил е относително ниска – освен това Mercedes е с механична скоростна кутия, което е нещо нетипично.

Но един лизингов автомобил с такъв пробег може да изглежда и много по-добре – това се доказва от BMW. Въпреки светлата кожена тапицерия 320d изглежда прекрасно поддържан. Списъкът с допълнително оборудване при него е най-дълъг, освен кожена тапицерия, панорамен покрив и голяма навигационна система шефът на предишния собственик е добавил дори елегантни 19-цолови джанти с двойни спици. Цената на допълнителното оборудване при Touring е над 30 000 лева, затова и загубата му на стойност е най-висока. Освен това BMW-то е удряно отпред, както споделя с нас любезният продавач. Ние го оглеждаме внимателно. Щетите са отстранени професионално, поне техническата част. Но под ярките неонови светлини в сервиза виждаме проблема: непрофесионалното лакиране на предния капак. Лакът е мътен, нанесен е неравномерно и се е стекъл на много места. Това е типичен недостатък на лизинговите автомобили: нерядко се пести при ремонта. Ако такъв скъп автомобил бе собственост на частно лице, лакирането в никакъв случай нямаше да бъде толкова немарливо.

Audi A4 има най-малък багажник, а облегалката се сгъва само в съотношение 60:40. MMI прави впечатление на остаряла система, а скосеният отдолу волан е безсмислен

А4, което също като Mercedes е оборудвано с опции за близо 20 000 лева, прави най-добро впечатление – и то не само на нас. Няколко дни след посещението ни в Autohus почти безупречният Avant вече бе намерил новия си собственик. Една малка вдлъбнатина отстрани, драскотина на предната броня – това е всичко. Доброто впечатление се потвърждава и на пътя. От трите 4-цилиндрови дизелови модела 2.0 TDI има най-добрата шумоизолация. Скоростната кутия с два съединителя на quattro, известна с грубото си потегляне и придърпванията при превключване, работи добре както в студено, така и в топло състояние. Двойното задвижване също е една сигурна инвестиция. Ние бихме препоръчали предното задвижване заради по-евтината поддръжка и по-ниския разход на гориво.

 

Mercedes Гъвкавост и вместимост на нивото на Серия 3. Необичайна и понижаваща цената: рядка, но добре функционираща механична скоростна кутия

Но потеглянето на quattro без никаква загуба на сцепление при мокра настилка винаги е изживяване. Настроението ни обаче се влошава от нелогичната и остаряла MMI. Тази система показва, че Audi е най-старият модел от трите. В годината на регистрацията на нашия екземпляр на пазара бе въведено поколението В9. В това сравнение печели iDrive на BMW, което е най-добрата система, и то с голяма преднина. Нашата прогноза: тази Infotainment система ще доставя удоволствие дори и след 5 години. Това естествено важи и за много пъргавото задвижване, дразни ни единствено силното тракане на 320d при ускорение. 4-цилиндровите дизелови двигатели на Mercedes и Audi са шумоизолирани значително по-добре. Общото и за трите модела: в талона им пише Eвро 6, а не Eвро 6d-Temp. Това означава, че в бъдеще те може да имат проблеми със забраните за движение в някои градове. Единствено Серия 3 е оборудвано с панорамен покрив. И това се усеща по шумовете от вятъра дори и при ниска скорост по междуградските пътища. Купувачите на употребявани автомобили трябва да имат предвид, че един такъв голям стъклен покрив изглежда шик, но винаги може да създаде скъпо струващи проблеми.

BMW Добре използваем багажник със сгъваема в съотношение 40:20:40 облегалка на задната седалка. Функционалността на iDrive бе най-висока сред конкурентите му в теста

При Mercedes също се чуват шумове от вятъра. Аеродинамичното комби ускорява бързо и въпреки мощността си от само 170 к.с. почти не прави впечатление на по-слабо от конкурентите си. Но над 160 км/ч вятърът започва да свири през предното стъкло. И това не е единственият недостатък: управлението с тъчполето над централния контролер на средната конзола реагира неохотно, отчасти дори никак, на движенията с пръстите. Малки слабости в детайлите, които не променят факта, че Mercedes прави най-добро впечатление при шофиране. Това, което отбелязахме при С-клас като нов автомобил, се потвърждава и след 150 000 километра от употребявания екземпляр. Комфортът е на високо ниво: окачването, седалките и страхотното кормилно управление с най-малкия диаметър на завой – в това отношение Mercedes изпреварва А4 и Серия 3 – но това явно не е било оценявано от предишния собственик.

Продължете на следващата страница, за да се запознаете с характерните за моделите проблеми

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин