AUTO BILD България / Лек фейслифт за Optima

Лек фейслифт за Optima

Kia Optima получава лек фейслифт и два нови двигателя. Премиерата на обновената версия ще бъде на изложението в Женева


28
февр.
2018

Kia освежава Optima, своя модел от среден клас. Корейците ще покажат за първи път подложената на фейслифт версия на своето комби на изложението в Женева (8-18 март 2018). Продажбите ще стартират след средата на тази година. Визуално комбито е променено съвсем фино. Отпред прави впечатление, че радиаторната решетка е оформена като пчелна пита. Новата престилка разполага с модифицирани въздухозаборници – при нивата GT и GT Line в бъдеще там ще бъдат интегрирани LED-фарове за мъгла. Тези по-спортни версии ще се разпознават и по хромираните ауспухови тръби – общо четири на брой. Оptima има задни диодни светлини, а джантите с размер 16-18 цола имат нов дизайн. Изборът на лакови покрития е увеличен с Runway Red.

В интериора също са направени някои промени. Optima вече разполага с някои хромирани декорации по арматурното табло и върху централната конзола. С фейслифта е въведено и амбиентно осветление с шест различни режима. В зависимост от тях, интериорът бива осветяван по различен начин – в Eco например, в зелено. Дисплеят на навигационната система е 7- или 8-инчов в зависимост от нивото. Инфоразвлекателната система е съвместима с Apple CarPlay и Android Auto, а смартфоните могат да бъдат зареждани посредством индуктивна станция върху централната конзола. Към асистиращите системи е добавен асистент за следене на умората. Асистентите за аварийно спиране, за следене на лентата и за дългите светлини вече са ни познати от предшественика.

Наред с оптичните промени са проведени и модернизации по двигателите. 1,6-литров дизел със 136 к.с. заменя досегашния 1,7-литров. Новият агрегат разполага с SCR-катализатор и отговаря на нормата Евро 6. Турбобензинов агрегат със същия обем, мощност 180 „коня“ и директно впръскване на горивото допълва предлагането на бензинови двигатели. Този мотор серийно е комбиниран с нова 7-степенна трансмисия с два съединителя, която може да бъде поръчана и за 1,6-литровия дизел. С фейслифта влиза и т.нар. Smart-режим. С него Optima анализира конкретната ситуация и преференциите на водача и на база на събраната информация самостоятелно избира между режимите Eco , Сomfort или Sport. Към момента цените за обновената Optima не са обявени. В края на 2018 ще бъде представен и седанът, който ще получи промени като при SW. В Южна Корея фейслифтът на лимузината беше представен под името К5.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >