/ Легендата Кими Райконен напуска F1 в края на сезона

Легендата Кими Райконен напуска F1 в края на сезона

Ледения излиза от хладилника. Или казано с други думи, Кими Райконен (41) слага край на кариерата си във Формула 1. „Това беше!“. С тези думи Райконен в сряда вечерта в Instagram обяви оттеглянето си от най-престижната пистова надпревара след 20 години. „Това ще бъде последният ми сезон във Формула 1“, написа 41-годишният състезател. „Това решение взех миналата зима. Не беше лесно, но след този сезон е време за нещо ново.“

Райконен влезе във Формула 1 с отбора на Sauber през 2001 г. Финландецът е рекордьор в сериите: в 344 старт той печели 21 победи и 103 подиума. Най-големият му успех е световната титла през 2007 г., когато Кими е за първа си година във Ferrari. След бягство в Световния рали шампионат (2010, 2011), при което караше и дори катастрофира на рали „България“, той се завърна във F1 през 2012 г. с Lotus. Следват още пет години във Ferrari (2014-2018), а от 2019 г. Райконен е в Alfa Romeo.

„Макар че сезонът още не е приключил, бих искал да благодаря на семейството си, на всичките си отбори, на всички, които участваха в моята състезателна кариера, и най-вече на големите фенове, които ме подкрепяха през цялото време“, каза Райконен в Instagram. „Но има още много неща в живота, които искам да преживея и на които искам да се насладя.“

Райконен остава култова личност в света на Формула 1. Неговият идол е Джеймс Хънт. В историята на надпреварата никой не е бил толкова бърз и едновременно толкова недисциплиниран от времето на легендарния британец. Порядъчно пиян, Кими пада с главата надолу от горната на долната палуба на яхта в пристанището на Хелзинки. Той едвам ходеше на гала вечерята на FIA през 2018 г. Той се разбунтува в нощен клуб в Лондон и извади голия си „малък Кими“. И заспа удавен от алкохол на тротоар в Гран Канария – с розов гумен слон за възглавница. Служители на Mercedes на почивка го намериха и се обадиха в централата на компанията в Щутгарт: „Мисля, че току-що намерихме вашия пилот от Формула 1“.

И още една „жълтения“: твърди се, че Райконен бил накарал своя сънародник и колега от Формула 1 Хейки Ковалайнен да си разменят жените – при което Ковалайнен бил избягал панически с гаджето си.

Всеки, който познава Кими, знае, че купонджията е само част от неговата личност. Ледения мрази да говори – и неговият мързел да си отвори устата е начинът да каже на целия свят „Kiss my ass!”. Като малък Райконен е пращан Всъщност един от малкото пъти, в които Ледения се размеква, е когато през зимата на 2003 г. си избира малка швейцарска овчарка от развъдник близо до Боденското езеро.

Още от дете Райконен говори толкова малко, че родителите му се притесняват и го изпращат на терапевт. Специалистът изпраща Кими у дома след половин ден с писмо, което гласи: „Синът ви е интелигентен над средното. Това може да е причината той да предпочита да мълчи.“ За двадесет минути шестгодишното дете успява да се справи с трудно упражнение за координация, което отнема на възрастните средно по три часа.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин