Легендарното Sport Quattro се завръща като електромобил за 2 млн. лева


9
сеп.
2021

Производител на спортни автомобили от Бавария прави римейк на Audi Sport quattro като електромобил в малка серия. AUTO BILD разполага с цялата информация за модела – и разкрива цената на ретро спортиста!

Sport quattro се завръща! Но не произведено от Audi. Малкият баварски производител на спортни автомобили Elegend възражда духа на Audi Sport quattro в новия EL1. Но под предния капак няма петцилиндров турбодвигател, а електрическо задвижване с 800 к.с. – и капацитет на батерията, който ще даде възможност за две обиколки на Нюрбургринг при пълна газ. Това звучи обещаващо. Audi Sport quattro беше „уличният“ аналог на легендарното Audi Sport quattro S1 E2, което Валтер Рьорл „обуздава“ по рали отсечките през 1985 и 1986 г. Може би това е една от причините „Късият“ (както е прякорът на модела) никога да не бъде забравен – и не само феновете на Audi да мечтаят за възраждането му. От Инголщат пуснаха няколко прототипа на Sport quattro с ретро визия – и толкова. За щастие Elegend взе нещата в свои ръце!

Задната част – подобно на останалия дизайн на автомобила – използва множество препратки към старото Audi Sport quattro.

Първа среща с Elegend EL1 на IAA в Мюнхен

По време на IAA 2021 в Мюнхен AUTO BILD разгледа отблизо Elegend EL1. Впечатлението от снимките не е измамно: новото издание на Sport quattro изглежда впечатляващо на живо. Широките странични части и относително късото междуосие – основните акценти от 80-те, са застъпени в новия модел. При това с успех, защото електрическият спортен автомобил по нищо не отстъпва на оригинала. 99 процента от дизайна е окончателен, останалата част ще премине в жертва на разпоредбите на TÜV. Предната част на новия електрически модел е много по-респектираща и вече има модерни фарове.

Характерните вентилационни отвори могат да бъдат открити на предния капак. Калниците на EL1 са силно „раздути“ – което личи особено в задната част. Там Elegend възприема класическия дизайн и го „цитира“ със светлинна лента и малък спойлер. Така карбоновият автомобил доказва, че с подходящото ноу-хау и мотивация петима души могат да създадат вълнуващ автомобил.

Въпреки олекотената конструкция, автомобилът е оборудван с инфотейнмънт системата. Огледалата са заменени от камери.

Интериорът на изцяло електрическото Audi Sport quattro все още не е окончателен

Ето и някои подробности за интериора: електрическият модел ще бъде оборудван с климатик, електрически стъкла, сензори за паркиране и инфотейнмънт система. Окачването трябва да се регулира в три режима и ще има опционална функция за повдигане при влизане в гаражи и преминаване през гърбици. Въпреки спортния дизайн и собствено тегло едва 1680 килограма, пасажерите не трябва да се отказват от комфорта.

Планирани са 30 изцяло електрически Sport quattro с карбонов монокок

Малкият производител на спортни автомобили от баварския град Белингриес иска да произведе 30 броя от EL1. За производството им ще се погрижат експертите по прототипи от Roding. Това означава, че спортната машина ще бъде до голяма степен истинска баварска „бегачка“. Шефът на Elegend и основател на компанията Маркус Холцингер лично е създал дизайна на „прероденото“ Sport quattro. Преди това дизайнерът е работил в дизайнерския отдел на Volkswagen.

Широки странични части, големи джанти: EL1 има различен размер гуми отпред и отзад.

Що се отнася до технологиите, баварците не разкриват много. Въпреки това, вече е известно, че Elegend EL1 трябва да генерира до 816 к.с. Наследникът на quattro ще бъде задвижван от три електродвигателя, два отзад и един от предната ос. Максималната скорост трябва да бъде 255 км/ч, ускорението 0 до 100 км/ч по данни на производителя трябва да отнема само 2,8 секунди. Подобно на Porsche Taycan и Audi e-tron GT, EL1 също използва 800-волтова технология и разполага с възможност за бързо зареждане с мощност до 150 kW. Батерията е с капацитет 90 кВтч и трябва да гарантира пробег до 400 километра. При спортен стил на шофиране вероятно този пробег ще бъде чиста фантастика.

Широката общественост може да види автомобила на IAA 2021 в Мюнхен. А който иска да го купи, ще трябва да извади 2 млн. лева. Taка че репликата на Sport Quattro e не само за фенове на Audi – но и за хора с много дебели портфейли.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин