Легендарни модели на Mercedes: Mercedes 600 – властелинът на лукса


7
авг.
2017

Mercedes 600 формира характерите на хората: на тези отстрани на пътя, както и на тези зад волана…

… и особено на тези на задната седалка. 600 се произвежда след индивидуална поръчка, ръчно.

Препоръка: 600 изглежда като величествен олдтаймер, който обаче се управлява като тежък йънгтаймер. С други думи: грандиозното му през 60-те години технологично предимство е достатъчно за комфортно придвижване в днешно време, но в сравнение с модерните автомобили от среден клас. Всичко е тихо и просторно, дългите преходи с този автомобил са истинско удоволствие.

Фактът, че 112-литровият резервоар се изпразва след 400 километра, също няма да ви зарадва. По-сериозните ремонти по „комфортната хидравлика“ или въздушното окачване струват от 20 000 лв. нагоре. Ако скритите носещи части ръждясат, то сумите за цялостно реставриране на каросерията могат да надминат и 200 000 лв.

След като през годините на кризата цените на 600 бяха леко паднали, към момента на 50-годишния юбилей на модела през 2013/14 г те се повишиха силно. Към момента автомобилите от този модел могат да се намерят и за 200 000 лв.

В този предсериен автомобил задните седалки са тапицирани с благороден велур, а предните с висококачествена кожа. Моделът е оборудван дори с разделително стъкло – необичайно за версията с късо междуосие.

Лостче за регулиране на седалките, разделително стъкло, както и превключвател за светлините в купето, разположен във вратата.

Естествено водачът може да управлява всички функции, но все пак тук свири втора цигулка, което е видно от ограничения диапазон на регулиране пред разделителната стена.

6,3-литровият V8 е с 250 к.с. В комбинация с четиристепенна автоматична трансмисия с хидравличен съединител той ускорява автомобила за 9,7 секунди до скорост 100 км/ч, но харчи и 25 литра.

Компресорът отпред в двигателния отсек за въздушното окачване.

Дори и лимузината с „късо“ междуосие (3,20 метра) е с дължина 5,54 метра. Версията Pullman е по-дълга със 70 сантиметра.

Още по темата