/ Легендарният Trabant поскъпва с 80% като олдтаймер

Легендарният Trabant поскъпва с 80% като олдтаймер

Сигурно убежище срещу инфлацията ли е инвестицията в олдтаймер? Невинаги, тъй като към момента техните цени са се повишили леко – и все пак има модели, при това масови, чиято стойност се е вдигнала доста сериозно!

Това показва индексът DOX (Deutscher Oldtimer Index) – публикуван ежегодно от Дружеството на автомобилната индустрия (VDA) в Германия. За 2022 той показва ръст на цените от 4,8 процента спрямо предходната година – което е под скока на инфлацията. Целта на индекса е да разкрива как се движат цените на класическите автомобили в Германия, а стойностите на конкретните модели идват от специализираната в оценката им компания Classic Analytics. Тя използва извадка от 88 модела и се ръководи от статистиката за регистрации. Модели, които са изключително редки или с много специална история, не са обект на анализа.

На фона на целия пазар цените на някои модели са се вдигнали значително. А в Топ 10 по ръст на стойността за изминалите пет години попадат цели осем модела на германски производители. Интересното е, че в списъка с лидерите влизат не само култови класики като Ford Capri, но и екзотики за Стария континент като Toyota Celica и масови автомобили като VW Passat. Така например стойността на Capri I се е вдигнала двойно – т.е. с цели 100 процента. Почти същият ръст (92,7%) се наблюдава при Volkswagen-ите Passat (1978-1980) и К70 (1970-1973). Четвърти по поскъпване е Trabant: +81,3%, a Pontiac Firebird (1978-1979, +63,6%) и Toyota Celica (1972-1978, +39,3%) са двата негермански модела в челната десятка.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин