Легендарната централа на BMW, построена отгоре надолу, навърши 50 години

2207
2022

Днес BMW Group отпразнува 50-тия рожден ден на своята корпоративна централа, световноизвестна архитектурна икона, пред повече от 200 гости от целия свят – от бизнеса, културата, политиката и обществения живот. Участието на архитекта, носител на наградата Прицкер, Франсис Кере и появата на Нихал Саад, ръководител на кабинета на Алианса на цивилизациите на ООН, правят церемонията специално събитие. Илюстраторът Кристоф Ниман създава специално за повода впечатляващо произведение на изкуството, вдъхновено от кулата на BMW. След изявите на звездния тенор Йонас Кауфман и д-р Маркус Зьодер, министър-председател на Федерална република Бавария, тържествата завършват със специален акцент: 12 „вертикални“ танцьори от американския танцов проект BANDALOOP по грандиозен начин превръщат централата на BMW във висока 100 метра сцена. Така със своята впечатляваща хореография от Мелесио Естрела ансамбълът съзадава „безтегловно“ произведение на изкуството, вплитащо архитектура и танц. На специално композирана от Бен Джуодвалкис музика фасадните танцьори около Томас Кавана представят ,,Momentum Curve“, ексклузивно представление в знак на почит към уникалната архитектура.

И до ден-днешен високата сграда на централата на BMW остава една от най-иновативните инженерни конструкции на следвоенния период – защото четирите цилиндъра са окачени от покрива на кръстообразна стоманена конструкция. Така сградата не пораства както обикновено отдолу нагоре – горните етажи са подготвени първо на земята, а след това са придвижени с хидравлична техника нагоре върху масивната „висока шахта“, изработена от стоманобетон и завършена на няколко сегмента. През август 1972 г. сградата на Петуелринг срещу проектираното от Behnisch & Partner с участието на Фрай Ото олимпийско селище е завършена и се превръща в корпоративна централа на BMW Group. Още оттогава създадената от австрийския архитект проф. Карл Шванцер административна сграда придобива статус на икона за BMW и Мюнхен, пленителна за хора от цял свят. С внушителната си фасада и заложената зад нея строителна и пространствена концепция „висящият небостъргач“ комбинира непреходна прецизност с конструктивна и функционална логика. Иновативната сила на проекта на Шванцер веднага се превръща в символ на BMW и своеобразен „фар“ на устойчивата мобилност за утрешния ден. Определяна от медиите като „най-впечатляващата и най-страхотна корпоративна централа в света“, сградата е не само символ на икономически успех, но също така и на международно партньорство, мир и интеркултурно сътрудничество. Внедрената от Шванцер „интегрирана комуникация“ и днес посочва пътя към нова ера на електрификация, дигитализация и кръгова икономика.

Възлагането на поръчката и снимачната площадка:

През 1968 г. BMW AG стартира архитектурен конкурс за проектиране на нова административна сграда на компанията. За да впечатли борда на директорите, надзорния съвет на BMW и големите акционери на BMW, Шванцер прави модел от глина на един етаж в мащаб 1:1 и го разполага във филмово студио на Bavaria Film GmbH, разположени в Гайзелгащайг (Грюнвалд). Този ход се оказва успешен – през декември същата година ръководството на BMW възлага на Шванцер поръчката за изграждане на новата корпоративна централа. В създаването на филма за представянето, заснет на кулисите на Шванцер, участва също и Ролф Зехетбауер, който през 1973 г. печели с „Кабаре“ Оскар в категорията Art Direction. Две години по-късно по кината тръгва холивудският филм „Ролербол“ – в него небостъргачът на BMW участва като архитектурен герой. Корпоративната централа жъне успехи и с участието си „Суспирия“ (1977), „Кървава следа“ (1979), „Два носа пълнят А95“ (1984) и „Радостите на бащата“ (2014).

Определената от художника Питър Блейк като „уникално произведение на поп-архитектурата“ сграда и до ден-днешен е символ на решенията на компанията за успешно бъдеще.

Поръчаните на Герхард Рихтер през 1972 г. специално за фоайето широкоформатни монохромни картини „Червено“, „Жълто“ и „Синьо“ създават отправната точка на глобалния ангажимент на BMW Group към културата. Те ще бъдат реставрирани специално за годишнината и след това ще бъдат представени отново съгласно първоначално замисления от художника начин на окачване.

Архитектурата в BMW

BMW Group от десетилетия има традиция на сътрудничество със световноизвестни архитекти. Още от изграждането на проектираната от Карл Шванцер централа на концерна компанията умишлено избра да заложи на динамичния тип оформление, който по-късно се свързва с иновативните сгради на компанията – завода на BMW Group в Лайпциг (2005) на Заха Хадид, BMW Welt в Мюнхен на Coop Himmelb(l)au (2007) и завода на Rolls-Royce в Гудууд на сър Никълъс Гримшоу (2003). През 2022 BMW възлага на архитектурната фирма ОМА със седалище в Ротердам на Рем Коолхас и на датските архитекти от 3XN задачите да трансформират  основния завод в Мюнхен и да оформят заедно визията на бъдещето за производството в градовете.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин