Лада Нива на 40: най-интересните факти от историята на модела

„Вечнозеленият“ офроудър и до ден-днешен остава изключително достъпно решение за всеки, който иска да шофира извън пътя без нужда да вика трактор

0404
2017

На 5-и април 1977 г. е даден старт на производството на един от най-известните сериозни „офроудъри“ – Лада Нива (ВАЗ-2121). За 40-годишната история на модела той е произведен 2,5-милионен тираж – около 2 млн. от колите са останали в родината си, останалите са били експортирани. За съжаление създателят на модела Пьотр Прусов, не успя да отбележи юбилея на своето творение – той почина през миналия месец. От 2005 г. всъдеходът получава името 4х4, защото правата върху името Нива взима джойнт-венчърът между АвтоВАЗ и General Motors. Днес моделът се предлага в две версии – стандартна и Urban, и струва минимум 17 400 лева като нов.

Първите прототипи, оборудвани с 1,6-литров агрегат, се появяват на бял свят през 1971 и 1972 г. – но те са били прекалено „военни“ и затова са добавени твърд покрив и конвенционални врати.

Едно от основните преимущества на модела е постоянно зацепеното двойно задвижване – първоначално имало идея 4х4 да бъде активира но със специален превключвател, но след сериозните офроуд изпитания този вариант отпада.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин