Курс към икономии в Daimler, но бившият шеф Цече продължава да получава рекордна пенсия


11
февр.
2020

През 2019 г. печалбата на концерна Daimler бе по-малка. Резултатът: служителите и мениджмънтът получиха по-малки премии, а акционерите – по-ниски дивиденти.

Пенсията за оттеглянето на бившия шеф Дитер Цече от 4 250 евро на ден обаче остава без промяна – тя не може да бъде орязана.

В продължение на 13 години Дитер Цече ръководеше концерна Daimler. В края на май миналата година – с оттеглянето на бившия мениджър – плащанията към него не приключиха. Цече има право на 1,05 милиона евро пенсия годишно. Това прави по около 4 250 евро на ден.

Сумата е фиксирана още от 2005 г., но остава без промяна дори и ако  Daimler нямат същия икономически успех. 2019 е именно една такава година: макар оборотът да е увеличен от 167 на 173 милиарда евро.  Нетният резултат на концерна е паднал от 7,6 на 2,7 милиарда евро,  а печалбата преди данъци – от 11,1 до 4,3 милиарда евро.

Последиците: по-малки бонуси за служителите и мениджмънта, както и значително по-малки дивиденти за акционерите. Единствено бившият мениджър Дитер Цече продължава да получава своята пенсия за оттегляне в размер на 1,05 милиона евро годишно.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >