/ Куриозна история на Ferrari F40 на някогашния съперник на Сена

Куриозна история на Ferrari F40 на някогашния съперник на Сена

Продава се Ferrari F40 на Ален Прост! Изглежда световният шампион от Формула 1 не е бил чак толкова голям почитател на производителя на спортни автомобили от Италия.

Той влиза като „професор“ и четирикратен световен шампион в историята на Формула 1, но става легенда едва след дуела си с Айртон Сена: през 1989 г. Ален Прост печели световната титла след съперничество със своя съотборник в McLaren от Бразилия, но впоследствие преминава в тима на Ferrari.

Там той получава като приветствие един подарък: F40 (2,9-литров V8-битурбо агрегат, 478 к.с.) – най-бързият автомобил с разрешително за движение по нормални пътища, произвеждан до този момент. Точно същият F40 с номер на шаси 83249 и година на производство 1989 г. се предлага за продажба на търг в момента от аукциона Sotheby’s. Желаната стойност: от 2,5 до 3 милиона евро.

Автомобилът е регистриран през февруари 1990 г. във Франция на адреса по местоживеене на Прост в Мерибел. Изглежда французинът не е чак толкова голям почитател на производителя на спортни автомобили от Маранело. Наскоро той споделя, че никога досега не е карал това Ferrari и го е продал малко след доставката му. За да вдигне стойността му, бързият бизнесмен е подписал покрива на Ferrari-то. Подписът му е запечатан с прозрачен лак и се вижда и до днес.

F40 получи сертификат от Ferrari Classiche

По-късно F40 участва в проведен от английското списание „Motor Sport“ сравнителен тест с 288 GTO и F50. Оценката на редактора Ендрю Франкел: “ F40 няма равен в изкуството на умело контролираното диво поведение… Енцо Ферари винаги е казвал, че най-доброто Ferrari е това, което още не е произведено. По тази причина следва да направим извода, че сред всички модели с разрешително за движение по нормални пътища, които е създал, няма по-красив от F40. Това бе последният автомобил, който той вижда.“

През 2016 г. шасито с номер 83249 получава сертификат от Ferrari Classiche. Това означава: шасито, двигателят, трансмисията и каросерията са запазен оригинални.

А Прост? „Професорът” нямаше късмет и в отбора на Ferrari. Той изгуби световната титла през 1990 г. от пилота на McLaren Айртон Сена и през 1991 бе изгонен, след като сравни пътното поведение на своята червена „богиня” с това на товарен автомобил. Може ни е трябвало да изпробва F40…

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин