Купуват още 99 камери с пари от електронни фишове


20
дек.
2017

99 нови камери ще снимат нарушителите по пътищата догодина. 28 мобилни вече са поръчани, открита е обществена поръчка за допълнителни 56. Отделно МВР ще инсталира и още 15 стационарни устройства. Техниката ще бъде закупена със средства, събрани във фонда за електронни фишове, става ясно от изказване на шефа на „Пътна полиция“ Бойко Рановски, цитиран от „24 часа“. Тепърва експертите ще правят анализ кои са местата с най-голяма концентрация на ПТП, за да бъдат поставени именно там стационарните устройства. В публикацията на ежедневника се споменава още, че новата камера в близост до Казичене, която беше „атакувана“ с кирка, „запечатвала“ до 364 нарушения дневно. Към момента столичните пътни полицаи разполагат с девет мобилни и четири стационарни устройства – бройка, която е твърде малка за град с население (по официални данни) над 1,3 млн. души.

Комисар Бойко Рановски представи данни за пътнотранспортните произшествия от първите 10 месеца на тази и миналата година. За този период на тази година са станали  6422 тежки пътни инцидента – за сравнение, за същия период на миналата година те са били 518 повече. Загиналите за тази година до края на октомври са 622, с 42 по-малко от тези през 2016 г., а ранените – 8082 или с 667 по-малко за същия период от 2016 г. По отношение на контролната дейност през първите 10 месеца на тази година са издадени 306 911 фиша, 322324 електронни фиша и 192 258 акта, а в сравнение с миналата –  с 50 259 фиша повече, с 35 397 електронни фиша повече  и с 22 745 актове повече.

Като тревожна тенденция комисар Рановски определи растящия брой на заловените шофьори, управлявали моторни превозни средства след употреба на наркотици. За периода те са общо 2559, най-много са установените случаи в Бургас – 379, Стара Загора – 249 и в столицата – 238. Изведеният от статистиката брой на засечените нарушители е и показател за въведените по-строги мерки и контрол на пътя, посочи началникът на отдел „Пътна полиция“.

Заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата се проведе днес в сградата на МС под председателството на министъра на вътрешните работи Валентин Радев. На него участваха министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на регионалното развитие и благоустройство Ивайло Московски и Николай Нанков, както и представители на всички ангажирани с проблема институции. Участниците бяха запознати със създадената от АПИ организация с оглед осигуряването на нормалната проходимост и безопасност на движението по пътищата по време на предстоящите празници, както и с предприетите стъпки за контрол и осигуряване на безопасност при обществения превоз на пътници  и товари. Комисар Бойко Рановски, началник на отдел „Пътна полиция“ в ГД „Национална полиция“, представи данни за пътнотранспортната обстановка от началото на годината. Той акцентира и върху създадената организация в рамките на ГДНП с цел осигуряване на всеобхватен пътен контрол по време на празниците.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин