Култов тунингован Benz на хардкор-цена

3103
2024

Koenig Specials междувременно е част от тунинг-наследството, което отчасти оправдава високите цени на моделите. Този Mercedes 500 SEC Widebody струва 350 000 лв.!

Mercedes SEC и без друго притежава сериозен имидж, а когато се касае за преработка на легендата в тунинга Вили Кьониг е повече от ясно, че този Benz не е за хора със слаби нерви. В Нидерландия се продава 500 SEC Widebody на солидна цена!

През 80-те години автомобилите не бяха толкова специални на външен вид – затова и хората се обръщат към тунинг-специалистите от Koenig Specials, Rieger или SGS. Екстремно широки каросерии, внушителни спойлери и атрактивни крила са част от арсенала на специалистите и по онова време са последен писък на модата.

Междувременно оригиналните преработки на Koenig Specials са част от тунинг-наследството. В Щатите например има бум на редки модели на Mercedes от 80-те и 90-те години. Респективно това води до повишаване на цените.  Автокъщата за луксозни автомобили „Auto Leitner” от Нидерландия предлага в момента един Mercedes 500 SEC Koenig Specials Widebody от 1984 г. с пробег от 54 991 километра.

Историята на фирмата: Koenig Specials е основана през 1977 г. от Вили Кьониг. Всъщност Кьониг започва да се занимава с тунинг още през 1974 г. Причината:  чистоновото му Ferrari 365 GT4 BB (първият екземпляр, доставен в Германия) притежава прекалено малка мощност. Затова Кьониг монтира спортна ауспухова уредба, тя обаче също не осигурява желаната мощност, и така Кьониг решава да направи тунинг на двигателя.  Мощността е вдигната на 450 к.с., като в добавка Кьониг прави каросерията по-широка и слага спойлери.

Така са положени основите на Koenig Specials. През следващите дведесетилетия фирмата се превръща в един от известните тунинг-специалисти на 80-те и 90-те години. Тя се занимава с модели на BMW, Mercedes, Jaguar или Ferrari.

В началото тези преработки се приемат с известна доза подигравки, но междувременно тунингованите от Koenig Specials автомобили се считат за истински творения. И са ценени от колекционерите – затова и цените им не са никак ниски.

350 000 лв. е цената на SEC

От Auto Leitner искат за този бял Koenig Specials 500 SEC Widebody 350 000 лв. Макар и на пръв поглед цената да е лудост, все пак се касае за оригинална преработка на Koenig Specials. Това Coupé SEC е германски автомобил, който е бил до последно с германска регистрация и е имал само двама предишни собственика. Те са изминали общо за последните 40 години по-малко от 55 000 километра с разполагащия с 245 к.с. Benz. Според обявата вторият собственик на колата е бил възрастен господин (роден през 1917 г.).

На снимките от обявата класически белият SEC прави добро впечатление, като по него не личат повреди. Джантите са 15-цолови BBS. Преработката на Koenig Specials включва скоростомер до 300 км/ч и окачване Koni. Макар и под капака на този диво тунингован Benz да работи 5-литров V8 агрегат (M 117) с 245 к.с., голямото Coupé е по-скоро за спокойно пътуване, отколкото за високи скорости на магистралата. Автомобилът се продава с обширна документация и два ключа. Според продавачите 500 SEC е бил наскоро сервизиран в Mercedes и е напълно готов за използване. Стига човек да разполага със споменатата „дребна сума”.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин