Кристиан Косев е победителят в Хакатона на Вистеон България “Да хакнем заедно опасностите на пътя”

3003
2018

Кристиан Косев е победителят в първия Хакатон с автомобилна насоченост, организиран и проведен у нас по инициатива на инженерите от българския хъб на Вистеон. Награждаването се състоя на 29 март, четвъртък, в сградата Кепитал Форт. През целия ден бяха тествани разработките в реална среда, а програмираният софтуер бе имплементиран в автомобил на Вистеон България, върху предоставения от компанията хардуер.

След дълъг подбор до технологичното разработване на идеи бяха допуснати едва 8 отбора, които да се включат в писането на софтуера с отворен код, лесно достъпен за всички, който да предупреждава шофьорите за опасни ситуации на пътя с цел предотвратяване на пътни инциденти. Идеята на Кристиан Косев бе Pi-dash assistant да представлява self-contained система за засичане на автомобили и хора на пътя. Тя да има за цел да предотврати извършването на потенциално ПТП, причинено от невниманието на водача. Това се случва, когато системата засича автомобилите и хората на платното за движение пред автомобила чрез отворения код за компютърен анализ на видеофийда от камерата. Камерата непрекъснато засича и показва на екрана движещите се обекти (автомобили и хора) в близост до автомобила. При скорост над 20 km/h звукови и визуални сигнали на дисплея предупреждават водача за опасности на пътя.

Кристиан разработи система, която визуално маркира намиращите се наблизо автомобили от двете страни на пътното платно. Програмата е една много добра основа за детайлно доразработване на продукта.

На второто място се нарежда идеята на отбор “Поведение”, които са представители на ТУЕС. Отборът успя да реализира система, която предупреждава водача за рискови ситуации на пътя. Системата следи още и вниманието на водача, като на базата на статистически модел определя дали поведението на водача е различно от обичайното му.

Третото място спечели разработката на отбора на “Колегите Systems“, представители на Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец. Тяхната идея бе да създадат уникален, ефективен и универсален софтуерен продукт, предупреждаващ шофьорите при движение с несъобразена дистанция, с цел предотвратяване на опасни ситуации на пътя и ПТП. Системата се базира на стереоскопично зрение чрез две отделни камери.

Възможностите за развитие на тези технологични решения са те да бъдат предоставени за употреба на широката общественост. Като стойността на такъв продукт би била в пъти по-ниска от стойността на нов смартфон, а би решила значително по-сериозни проблеми, като има потенциал да запази човешки живот.

Зад  каузата на Вистеон България застанаха партньорите на компанията от Аутомотив Клъстер България АUTO BILD България и СмартНюз.

Повече информация за първия Хакатон с автомобилна насоченост на Вистеон България можете да намерите тук: http://visteon.bg/hackathon/. А за всички инициативи на компанията и новини, свързани с нейната дейност и постижения, можете да откриете тук: http://visteon.bg/

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин