Нашите съвети » Красиви „крака“ за автомобила

Красиви „крака“ за автомобила

2109
2017

Как да поддържаме джантите, за да запазят своя блясък дълго време?

Високите токчета и алуминиевите джанти са наслада за окото – те карат краката и автомобилът да изглеждат много добре. Разбира се, ако са красиви и добре поддържани. Алуминиевите джанти на автомобила, които често струват малко състояние, се нуждаят от редовна поддръжка, за да правят добро впечатление, и да запазят стойността си. Тъй като прахът от спирачните апарати и мръсотията от пътя, както и бордюрите, са сериозна заплаха за тях. Затова при всяко миене на автомобила джантите трябва да бъдат отделно третирани с пароструйка и четка.

Внимавайте обаче: съдържащите киселина препарати предлагат отлично качество на почистване, но могат да бъдат агресивни към материала. По-добре използвайте несъдържащ кисели на препарат и вложете повече усилия при търкането. След това не забравяйте консервирането на колелата. То ще ви помогне при следващото почистване и ще консервира джантите за целия сезон. При повреди почистването не е достатъчно. Малките щети могат да бъдат лесно ремонтирани и от самите вас, но при по-големите трябва да посетите сервиз за гуми. Това си струва особено при по-стари модели алуминиеви джанти, които се срещат рядко на пазара.

Спазвайте указанията за употреба

Внимание, почистващите средства за джанти могат да се различават по отношение на своята област на употреба и действие. По време на работа носете ръкавици, а при съдържание на киселинни вещества – и предпазни очила. В случай на контакт с очите или кожата изплакнете с голямо количество чиста вода.

Избягвайте грешки

Какво може да се случи, ако сте ползвали неподходящия препарат? Това личи от снимката. Препаратите за почистване на киселинна база могат да увредят лака и да съсипят алуминиевата джанта. С тези щети могат да се справят само професионалисти.

Премахване на грубата мръсотия

Първата стъпка към блестящи джанти е измиването. Грубата смес от прах от спирачните апарати и мръсотия трябва да бъде свалена. Най-добре това става с пароструйка . След това използвайте препарат за почистване на джанти.

Спазвайте времената за действие

В зависимост от степента на замърсяване и избрания почистващ препарат съществуват различни времена за действие. Внимание: при по-агресивни препарати може да се стигне до корозия на лака. Затова в никакъв случай не оставяйте тези средства да действат прекалено дълго.

Избор на подходящите инструменти

Когато времето за действие отмине, трябва да свалите мръсотията. За грубата мръсотия използвайте голяма четка, а на труднодостъпни места може да се справите с помощта на четка за зъби. На края изплакнете с достатъчно количество чиста вода.

Не забравяйте консервирането

Когато мръсотията е отстранена, следва консервиране на джантата. Специалните продукти не само ще ви улеснят при почистването, но и ще предпазят джантата от ново замърсяване със слой восък. Действието продължава максимум един сезон.

Ремонт на джантите при професионалист

Вдлъбнатини, изкривявания, драскотини и корозия: тук на помощ идват професионалистите. Може да бъде ремонтирана всяка повреда, която не засяга носещата способност на джантата. Ремонтът е невъзможен при скъсвания, пукнатини или големи вдлъбнатини. В този случай ще помогне единствено смяната с нова джанта. При скъпи джанти, състоящи се от много части, могат евентуално да бъдат сменени отделните компоненти. Като цяло обаче само специалистите могат да преценят дали си струва джантата да бъде ремонтирана.

Тези изкривявания са критични – налага се смяна на джантата. При по-малки вдлъбнатини джантата се нагрява и се изправя на специална машина.

Тези наранявания от бордюри могат да бъдат ремонтирани от професионалист. Специално пластмасово покритие ще ви осигури траен блясък.

Корозията вследствие на сол през зимата или агресивни почистващи препарати атакува лака. Одраскванията първо се шлайфат, а след това се полират до гланц.

Извършете дребните корекции сами

По-малките драскотини можете да ремонтирате и сами. В магазинната мрежа се предлагат продукти за ремонт на щети от бордюри. Внимание: лаиците могат да ремонтират единствено повърностни щети!

Малките щети по ръба на джантата са идеално място за образуване на корозия, затова трябва да бъдат ремонтирани веднага. Първа стъпка: изшлайфайте засегнатите места с шкурка.

Втора стъпка: нанесете сребърна боя за джанти и лак с цел защита. Лакирайте малките места с четчица, а по-големите – със спрей. Покрийте гумите, за да не ги изцапате.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин