Край на случаите със загинали от жега в автомобила деца?

0410
2019

Алиансът на автомобилните производители и Асоциацията на глобалните автопроизводители в САЩ поеха задължението най-късно до 2025 г. да оборудват всички нови автомобили с функция за напомняне, която предупреждава при забравени на задната седалка деца. В двете организации са включени всички важни автомобилни производители. До спогодбата се стигна, тъй като само в САЩ годишно около 40 деца загиват от топлинен удар, оставени от родителите си в автомобил при горещо време. По данни на организацията Kids and Cars възрастните са оставили децата в колите по невнимание при повече от половината случаи. Функцията за напомняне ще се активира след изключване на двигателя при определени условия – например в рамките на 10 минути преди потегляне или когато при включен двигател една от задните врати е била отворена. Предупреждението е визуално и акустично.

Може да ви звучи странно, но именно в Италия нещата се случват най-бързо: още от ноември там ще могат да бъдат използвани само детски столчета, които благодарение на сензор също предупреждават за забравени отзад деца. От 2011 в южноевропейската страна загинаха седем деца – като някои от тях са прекарали часове в автомобила заради небрежността на родителите си. Поради същата причина през 2017 в Австрия умира бебе на 1 г., а в Швейцария през 2015 – 6-годишно момиченце. Полицията в германския град Есен през миналата година освободи затворено в кола 11-месечно бебе, а в Йенщетен се притича на помощ, тъй като 7-годишен малчуган не успява да се освободи от „напечен“ автомобил.

Кучетата също не трябва да остават в автомобила при горещо време. На снимката: т.нар. Dog Mode в Tesla, който охлажда купето до 21 градуса

„Ако тази техника може да спасява детски животи, тогава ще настояваме автомобилните производители да ги въведат и тук“, казва Уве Камп, говорител на Германската организация за помощ на децата, визирайки функцията за напомняне.

AUTO BILD попита най-важните автомобилни производители дали планират въвеждането на техниката също и в Германия и Европа. И докато Daimler, Fiat Chrysler, Volvo и VW обещаха да я лансират в моделите си по целия свят, от Honda, Ford, Mazda, Mitsubishi и Jaguar Land Rover не дадоха еднозначен отговор на въпроса за въвеждането й.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин