Край на задължителните джойнт-венчъри в Китай

2704
2017

Добри новини за чуждестранните автомобилни производители в Китай: действащите в момента ограничения по отношение на джойнт-венчърите ще бъдат редуцирани. Това съобщава Automotive News, цитирайки съвместно комюнике на Националната комисия за развитие и реформи и Министерството на науката и индустрията в Китай. Според официално разпространената информация Пекин ще наложи промени по отношение на регулациите за собственост при джойнт-венчърите. Това означава, че т.нар. „правило на 50%“ или законът, който задължава всяка чуждестранна компания да работи в джойнт-венчър с местна, ще отпадне. Тази мярка беше въведена, за да позволи на местните компании да засилят позициите си, черпейки ноу-хау от чуждестранните си партньори.

Първите сигнали за подобна промяна се появиха през 2014-а, когато Министерството на търговията в Китай обяви, че местните компании трябвало да се подготвят за деня, в който „правилото на 50%“ ще отпадне. Тогава ръководителят на Асоциацията на автомобилните производители в милиардната страна каза, че това било като да убиеш бебето в люлката. Днес обаче от същата организация възприемат нещата далеч по-добре: нейният вицепрезидент Донг Янг коментира единствено, че мярката нямало да проработи, ако бъде наложена веднага. Но планът за развитие на автомобилната индустрия до 2025 г. така и не посочва в кой момент промяната ще влезе в сила.

През миналата година 43% от продадените леки автомобили в Китай са били на местни брандове – дял, останал стабилен във времето, с оглед на факта, че преди десетилетие той е бил 41%.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин