Край на досадното лепене и търкане: винетките стават електронни

С въвеждането на иновативната система ще появят също 2- и 3-дневни винетки


15
авг.
2017

Тази сутрин в предаването на БНТ „Денят започва“ Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков увери, че цените на винетките няма да бъдат повишавани. С въвеждането на електронната система (вероятно от следващата година) на шофьорите вече няма да се налага да лепят стикери, влошаващи видимостта, както и да се мъчат да ги премахват след изтичане на вадлиността им. Освен това системата ще даде възможност за по-голяма гъвкавост по отношение на срока на винетките – и шофьорите ще могат да закупуват винетки за един ден или за уикенд.

Според министър Нанков въвеждането на толсистемата, чието изграждане ще струва 200 млн. лева, щяло да въведе справедливост по отношение на издръжката на пътния сектор у нас, за който около 2/3 от необходимите постъпления идвали от ползвателите на леките автомобили. Идеята на толсистемата е да промени това. Толтаксите ще важат за автомобилите над 3,5 тона, а толсистемата трябва да бъде готова до края на 2018 година. Според регионалния министър трябва да бъде спряна несправедливата в момента практика тежкотоварни автомобили да преминават транзитно през България за 21 лв., докато в Сърбия цената на таксата за тежкотоварен автомобил достига до 180 лв.

В отговор на въпрос за обхвата на системата Николай Нанков коментира, че преценката за това кои пътища да бъдат включени в нея ще подлежи на експертен дебат, след което ще бъде взето и политическо решение, но се очаква това да не са повече от 50-55% от републиканката пътна мрежа. Той изрази мнение, че толсистемата трябва да включва на 100% магистралите и пътищата от I и II клас, докато тези от трети клас да бъдат изключени от нея. Министърът отбеляза още, че за пътищата извън обхвата на смесената система няма да се плащат и винетки.

Още по темата

Card image cap
Gumball 3000 2018: от Лондон до Токио

19
февр.
2018

В тазгодишното си издание ралито за богаташи Gumball 3000 преминава през Европа и стига до Страната на изгряващото слънце

Card image cap
Нов рекорд: с 576 км/ч на ток (ВИДЕО)

26
сеп.
2016

Производителят на електромобили от Монако Venturi (представен и във Формула Е) постигна нов рекорд на соленото езеро в Бонвил

Card image cap
Екстрите повишават цената на едно Ferrari с близо 40 процента

23
ное.
2016

Някой отметки в списъка с допълнително оборудване вдигат цената на едно Ferrari 488 Spider до небесата. Тези екстри повишават цената на спортния автомобил с близо 40 процента!

Card image cap

В последния брой:

Архив >