Край на безплатните германски магистрали!

Вчера по време на посещение в Брюксел на германския транспортен министър Александер Добриндт без решено въвеждането на платена такса за използване пътищата в Германия за леките автомобили.


2
дек.
2016

След няколко месечен спор с Европейската комисия от Брюксел дадоха зелена светлина за въвеждането на платена такса за използване пътищата в Германия за леки автомобили.

Кой ще плаща?

Германските собственици на леки автомобили и каравани ще трябва да плащат такса за мрежата от магистрали с дължина от 13 000 километра и за мрежата от междуградски пътища с дължина от 39 000 километра. Чуждестранните водачи на леки автомобили ще плащат само за магистралите в Германия. МПС-та на инвалиди няма да плащат такса, също както и мотоциклетите, електромобилите и линейките. Кабриолетите, които са регистрирани само за няколко месеца в годината, ще плащат частична такса.

Колко ще плащат германците?

Таксата ще бъде годишна. „Цената на годишната винетка ще се изчислява на базата на работния обем на двигателя”, гласи съобщение на транспортното министерство на Германия. Средната цена на винетката ще бъде 74 евро, а максималната цена е 130 евро.

Как ще се плаща?

Таксата ще се събира чрез електронна винетка (E-Vignette). Винетката ще бъде обвързана с регистрационния номер на автомобила.

Чуждестранните граждани, които използват магистралите в Германия с леките си автомобили с чужди регистрационни номера, ще могат да избират между винетка за десет дена, за два месеца или за цяла година. Винетката ще може да се резервира по интернет. Цената на десетдневната винетка в зависимост от обема на двигателя на автомобила ще струва 2,50 евро, 4 евро, 8 евро, 14 евро или 20 евро. Годишните винетки ще важат в продължение на една година от датата на купуване. Освен по интернет, те ще могат да се купуват и на бензиностанциите.

 

Още по темата

Card image cap
G500 4×4² срещу Prius – 0:1

8
юни
2017

В Лондон става катастрофа между Mercedes G500 4x4² и Toyota Prius. Надали ще повярвате кой е изтеглил „късата клечка“ след ПТП-то...

Card image cap
Фейслифт за Amarok

21
апр.
2016

VW ще пусне фейслифт на Amarok. Пикапът ще получи изцяло нови мотори, подобрена инфотейнмънт система, както и сдържано преработена външност

Card image cap
Bentley Bentayga вече и с дизелов двигател

22
сеп.
2016

Bentley Bentayga залага на мощ, лукс и размери – а вече и на дизелова тяга: под предния капак работи 4-литров V8 с 435 к.с.!

Card image cap

В последния брой:

Архив >