Край за инфотейнмънт-системата Sync: Ford залага на операционната система на Google

0302
2021

Google и Ford ще си сътрудничат от 2023 г. – в моделите за Щатите ще навлезе новата система Android Automotive OS. Това означава край за Ford Sync!

Дойде краят на Ford Sync: Ford ще се сбогува със собствената си инфотейнмънт система и в бъдеще ще залага на системата на Google  Android Automotive OS. Така американският производител следва тенденцията на други конкуренти (например Polestar), които използват тази система успешно и в днешно време. AUTO BILD ще ви покаже, какви ще бъдат измененията в инфотейнмънт системата на Ford.

От 2023 г. Ford работи съвместно с Google

От 2023 г. Ford ще оборудва „милиони автомобили“ с разработената от Google операционна система. Така Google Maps ще бъде навигационната система, а Google Assistant – система за гласови команди в моделите на Ford. С тези услуги системата предлага предимства, които никой друг производител не може да си позволи: огромно количество от данни на потребители.

Освен събираните данни от автомобила в цял свят милиони хора използват услугите на Google чрез смартфон и др. На базата на тези данни Google постоянно подобрява алгоритъма, което пък от своя страна води до подобряване на потребителското преживяване в автомобила.

Системите на Ford и Polestar изглеждат по различен начин

Ford подчертава, че бъдещата инфотейнмънт система ще се управлява по различен начин от тази в Polestar 2. Електрическата марка на Volvo е първият сериен автомобил в света, който започна да използва системата на Google и се представи успешно в първия ни тест. Сътрудничеството между Ford и интернет-гиганта е изненадващо – все пак наскоро американците представиха инфотейнмънт системата „Sync 4“ във Ford Mustang Mach-E. Дали Ford Sync ще изчезне изцяло, ще си проличи след време – срокът на сътрудничеството между двата концерна е за срок от 6 години.

Защита на данните от Google и съпорт за Ford Sync

При Polestar 2 съществуват някои съмнения, що се отнася до защитата на данните. Който желае да използва всички функции на автомобила,  ще трябва да изпрати на Google голямо количество лични данни. Засега не е ясно, как ще подходят от Ford на тази тема. Също и как ще се осъществява поддръжката на клиентите със система Sync.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин