Коя е най-добрата прахосмукачка за кола? (ТЕСТ)

1603
2023

Мощните литиевойонни акумулаторни батерии междувременно осигуряват солидна мощност и на безжичните прахосмукачки. Дали обаче удобните малки прахосмукачки са подходящи за заместител на обикновените и дори на мощните и яки прахосмукачки в автомивките? 

Тестът на AUTO BILD показа, че те са добра алтернатива за бързо почистване в автомобила. Със спечелени 126 от 150 възможни точки и оценка много добър 5,2 теста за прахосмукачки печелят Kärcher CVH 2 Premium и Dustbuster Slim на Black+Decker. Освен това прахосмукачката на Kärcher е най-евтината от тестваните модели, с което става победител в раздела „цена-качество”. И двете прахосмукачки не си позволяват никакви слабости, но демонстрират някои силни страни като голямата всмукателна мощност, лесното боравене и издръжливосттa на батерията.

Когато става дума само за всмукателна мощност, то победител е акумулаторната ръчна прахосмукачка на Shark – тя владее най-добре от всички тази дисциплина. Надолу в класирането го смъкна малкият обем на резервоара – ще трябва да го изпразвате по-често от конкуренцията. Въпреки че се класира на предпоследното място в теста, прахосмукачката на Bosch не е никак лоша. Тук има доста допълнителни аксесоари, като дюза за чистене на под или тръба за удължаване.

Малко некомпактният формат, от една страна, се отразява добре на вместимостта на резервоара на прахосмукачката, но от друга – не е лесен за побиране в автомобила и е леко по-неудобен за боравене от другите. Има обаче едно общо нещо между прахосмукачките: те всички печелят с лекота битката с мръсотията.

ТАКА ТЕСТВАХМЕ

Мръсотията трябва да се махне! Съответно всмукателната мощност е  важен момент и това е установено чрез измерване на ниското налягане. След това трябва да бъде почистена разделената на еднакви полета автомобилна постелка. Задачата за всички прахосмукачки: да отстранят от постелката възможно повече нанесените 100 г нормирана мръсотия, включваща трохи от бисквити, кучешки косми, пясък и почва. Всеки от сегментите биваше почистван в надлъжна и в напречна посока. След засмукването тестващите измерваха с абсолютна точност поетата мръсотия. От решаващо значение е и боравенето в тесни пространства в автомобила. Освен това важни критерии бяха и издръжливостта на батерията и нивото на шум по време на работа – както и колко лесно се изпразва прахосмукачката.

1)Всеки уред трябва да почисти тестово поле
2)Поетата мръсотия се измерва с точност до грам
3)След свършената работа: всяка прахосмукачка се поставя на изпитателно поле

Извод

Тестваните прахосмукачки свършиха чудесна работа! Нямаше прекъсване на функционалността. Шест от седемте прахосмукачки получиха много добра оценка, а една – добра оценка. Важно за използването в автомобила: възможно по-компактен размер, за да достигнете и труднодостъпните места.

След засмукването се измерва съдържанието на резервоара (горе). Оценката включваше и шума по време на работа от разстояние 1 м

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин