Кошмарите на Tesla

0212
2021

В Каса Гранде, щата Аризона, се намира централата на Lucid Motors. Бъдещото производство на марката се ръководи от германеца Петер Хоххордигер, доскоро мениджър на ръководна позиция в Tesla. Американският му работодател възнамеряваше тук да сглобява акумулаторни батерии. За сметка на това през 2020 г. от конвейера ще слизат електромобили с марката Lucid Motors. Дизайнерът на автомобила Дерек Дженкинс е автор на легендарния роудстър Mazda MX-5. Проектирал новото си творение така, че „да предлага повече свободно пространство за пътниците, отколкото S-класата на Mercedes“. Все още е рано да се каже дали щатският му електромобил ще се харчи по-добре отколкото японската му легенда. Сигурно е обаче, че проектът разполага с достатъчно финансиране. През 2018 само инвестиционният фонд на Саудитска Арабия вложи в него един милиард долара.

Не по-малко обещаващ е планът на друг германец – Улрих Кранц, бившия мениджър от BMW, отговарял за култовите модели Z3 и първия напълно електрически i3. В момента той живее в Лос Анджелис, където само за 19 месеца с 400 колеги екип създава напълно нов автомобил, който трябва да се появи на пазара през 2021 г. Името му е Canoo и е поредното футуристично творение, което буквално наелектризира бранша: кръстоска между миниван и совалка с електрическо задвижване. Доскоро всички бяха единодушни, че най-иновативният автомобил идва от Tesla, но напоследък все повече смели американски стартиращи компании сърфират плътно зад Илън Мъск и трупат потенциал, с който могат трайно да го изпреварят. Със секси дизайн и иновативни технологии, подкрепени от милиарди долари инвестиции, те вгорчават ежедневието на Tesla и всички други премиум производители.

Улрих Кранц се надява, че много скоро Canoo ще се произнася на един дъх с Google или Twitter. Така, както днес се ровим в онлайн търсачките или постваме във Facebook, неговият електромобил е твърде вероятно да стане част от бъдещия лайфстайл. Ключовият момент е, че неговите ползватели няма да го притежават, а ще го наемат. През есента на 2021 г., когато Canoo ще се появи първо по Западното крайбрежие на Щатите, колата ще се предлага единствено с абонамент: месечен договор, който може да бъде прекъснат във всеки един момент. Във всяка вноска ще са включени регистрацията, застраховката и обслужването, може би и консумираната електроенергия. Клиентите могат да използват Canoo както си пожелаят, включително и за транспортни услуги от типа Uber и Lyft. По този начин хората от Калифорния вярват, че могат успешно да преодолеят сегашната бариера пред продажбите на електромобили: относително високата им цена най-вече за младите хора.
Засега нямаме информация на каква стойност ще бъде този абонамент, но амбицията на компанията е той да бъде по джоба на младите. Според финансистите на Canoo бизнесът с лизинга е твърде зависим от често променящата се остатъчна стойност и зависи от това, дали в конкретния момент пазарът не е наводнен с употребявани автомобили. Тъй като Canoo остава собственик на електромобилите, фирмата ще може да регулира проактивно тяхната наличност и да амортизира самостоятелно данъчно целия си флот. Според разчетите един автомобил ще сe използва по този начин средно по 12 години.

Радикален като бизнес модела на Canoo е и неговият дизайн. В купето няма да откриете гигантски екрани, а само скромен LED индикатор с най-важните параметри. Идеята е ползвателят сам да си донесе дисплея, т.е. смартфона. По този начин автомобилът не се оскъпява заради навигация или мултимедия – всичко това се подава от вашия телефон чрез Apple Carplay или Android Autо. Друго предимство е бързото актуализиране на необходимия за бъдещото автономно шофиране софтуер. Той ще бъде просто наличен на смартфона ви, а Canoo ще си спести разходите по инсталацията му в електромобила.

На съвсем нова плоскост е изградена техниката. Базата на автомобила е универсална и съдържа електромотор, батерии и колела, като използва популярната вече в бранша архитектура тип „скейтборд“. Някои компоненти са скрити в основата на електромобила, управлението е изцяло електрическо и не се нуждае от механични компоненти между волана и гумите. По този начин, на тази основа може да поставите каквато решите кабина. Модулният принцип на Canoo ще улесни преминаването му към пълна автономия на придвижване. Самото производство се възлага на поддоставчици, тъй като „собствената фабрика, която не е напълно натоварена, рано или късно убива компанията“, казват от Canoo.

Сериозни проблеми в момента вече има един от пионерите в бранша – Faraday Future, също от Калифорния. В момента финансирането на спортните му автомобили зацикли. Досега са инвестирани над два милиарда долара. Надежди се възлагат на новия шеф Карстен Брайтфелд, бивш кадър на BMW, който идва от небезизвестната китайска марка Byton. В сходно трудна ситуация е и друг пионер на електрическата мобилност в САЩ – Хенри Фискер. Датчанинът е дизайнер на легендарните BMW Z8 и Aston Martin DB9, но първият му хибрид Fisker Karma претърпя пълен провал, след като доставчикът на батериите му фалира. Сега Фискер обещава завръщане с електрически SUV през 2021 г.

На този фон напълно безгрижно се развива кариерата на Ар Джей Скериндж. Централата на неговата стартираща компания е в Детройт и съвсем умишлено далеч от Силициевата долина. Инженерът, завършил реномирания Масачузетски технологичен институт, преди десет години започва да разработва състезателни автомобили, но днес се фокусира върху любимите коли на американците: пикап и SUV. Критиците ги наричат „зле тунинговани лади“, но според Forbes USA Скериндж „е най-големият кошмар за Tesla“. До момента предприемачът е събрал над 2,2 милиарда долара от инвеститори, като една трета идва от Amazon и половин милиард от Ford.Първият модел Rivian Truck има голям багажник под предния капак, палатка зад кабината и по средата отделено пространство за домашния любимец. Странната комбинация очевидно е по вкуса на американците. Само от Amazon вече са поръчали 100 000 бройки от електрическия пикап, с който ще се разнасят поръчките на милиони онлайн клиенти. От 2021 г. първите от тях ще кръстосват мегаполисите на САЩ с нулеви емисии. Става дума за еднократна поръчка в размер на четири милиарда долара.
Спокойна нощ, мистър Илън Мъск…

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин