„Костенурка“ с дизелов двигател: обичам да пуша!

2002
2017

Зверски шумна. И отвратително мръсна. Черната VW „косгенурка“ се тресе, двигателят стартира с рев, трака, дрънчи и изхвърля оrромни облаци миризлив черен пушек в атмосферата. Отвратителните „обноски“ изобщо не подхождат на тази красива стара „костенурка“. От нея бихме очаквали добре познатото бръмчене на боксерния двигател, а не тази олелия. Към нас се забързват няколко възрастни господа със светли спортни коспоми. Преди малко минаха покрай нас и ни погледнаха с одобрение, но сега са притеснени като нас. Без да сме ги питали, те ни препоръчват да се отбием в най-близкия сервиз. Самите те много добре познавали този автомобил, но такова нещо никога не били чували.

И няма как да са чували, защото този автомобил всъщност не съществува. Естествено, ако се абстрахираме от този единствен екземпляр – тази „костенурка“ се задвижва от дизелов двигател, и както може да се очаква, това е боксер с въздушно охлаждане. Концепцията дизелов боксер е рядко срещана в историята на автомобила — но не и напълно нова. Така например през 30-те години Krupp произвежда четирицилндрови дизелови боксери. А през 1952 г. Tatra представя прототипи на Tatraplan (T 600) с 4-цилиндров дизелов боксер. Този двигател имал работен обем 2 литра, мощност 42 к.с. и ускорявaл автомобила до скорост над 100 км/ч – но никога не достигнал до серийно производство.

С мощно металическо тракане дизеловата „костенурка“ се бори с насрещния вятър. Динамиката е слаба, въпреки че навремето колата уж била развивала 110 км/ч

Дизеловият боксер така и не влязъл в серийно произеодство — бил твърде шумен.

Същото се случило и c дизеловата „костенурка“. И когато я покарате, веднага ще ви стане ясно защо – този автомобил е адски шумен. Експлозиите са толкова силни, че съседите вероятно биха извикaли Гражданска защита. Освен това работата на двигателя е съпроводена от вибрации с мощта на средно силно земетресение. В сравнение с тази кола един трактор работи меко като лимузина с 12-цилиндров двигател. От VW са експериментирали с дизеловите боксери в началото на 50-те години. Причината се криела в екстремно ниските цени на дизеловото гориво. Правени са опити с дву- и четирицилиндрови конфигурации, но за съжаление конструкторските чертежи не са залазени до наши дни. Съхранен е само този автомобил, и той се пази в Музея на Porsche. Защото от VW възложили разработката на дизеловия боксерен двигател на Цуфенхаузен. Като база трябвало да послужи състоящият се от три части цилиндров блок на 1,3-литровия боксер на Porsche. През 1952 г. последната версия на конструирания в Цуфенхаузен и почти готов за серийно производство 1,3-литров дизел развивала мощност 25 к.с. при 3100 об./мин.

Гледате „солницата“ (горе вляво) и после дърпате стартера – и двигателят най-често даже запалва

Максимално допустимите обороти на двигателя били 3300 — но шефът на VW Нордхоф не го одобрил — твърде слаб, твърде шумен, а и прекалено „мърляв“. Същото може да се каже и за агрегата, който сега е пред нас — Тур 508. В действителност точно този екземпляр всъщност е създаден през 1981 г. Поводът е 50-годишният юбилей на Porsche. Двигателят е реконструиран с абсолютна точност под ръководството на Роберт Биндер – същият човек, който го е построил от 1950 до 1952 г. и после го е монтирал в една „костенурка“. Събуден от своя „музеен“ сън, скъпоценният уникат смело, но леко мудно се изкатерва по алеята. Максималната скорост била 110 км/ч, което ни ce вижда леко неправдоподобно. По-вероятни ни ce струват 60-те секунди, за които автомобилът ускорявa до скорост 60 км/ч. Може би наистина е дoбре, че през 1976 г. първият сериен дизелов двигател при VW не e бил боксер.

При стартиране на двигателя от ауспуха излизат големи облаци мазен дим.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин