Космическото сътрудничество на GM и NASA доведе въвеждането на автоматизираната ръкавица в реалния живот

RoboGlove дава лиценза на шведската компания за медицинско оборудване Bioservo Technologies

1307
2016

Технологията за роботизираната ръкавица, разработена в партньорство между General Motors и NASA и създадена за приложение в  Международната космическа станция, ще бъде използвана и в здравеопазването, производството и други области чрез лицензно споразумение на GM и Bioservo Technologies AB, шведска компания за медицински технологии.

Работейки с GM, Bioservo ще комбинира елементи от своята технология SEM Glove (Soft Extra Muscle) с RoboGlove, усилваща силите роботизирана ръкавица, разработена благодарение на деветгодишното сътрудничество на GM и NASA и включващо пускането на Robonaut 2 (R2), хуманоиден робот, в космоса през 2011 година.

RoboGlove използва авангардни сензори, активиращи механизми и „сухожилия“, сравними с нервите, мускулите и сухожилията в човешката ръка. Едно от изискванията за R2 е да оперира със съоръжения,, създадени за хора, и конструкторите постигнаха безпрецедентна сръчност на ръката. Тази технология бе приложена в RoboGlove.

Bioservo разработи по същество подпомагащо устройство за индустриална употреба – то позволява увеличаване на ефективността и намаляване на умората на мускулите на ръката. Изследванията показват, че умората може да настъпи в рамките на пет минути на непрекъснато боравене с инструмент.

GM възнамерява да стане първият американски производител на автомобили, който ще използва роботизирана ръкавица и ще я тества в някои от своите заводи. Bioservo ще произвежда и продава новата ръкавица за различни нужди включително медицинска рехабилитация и други места, където е нужна допълнителна захващаща сила.

“Наследникът на RoboGlove може да намали силата, от която ще се нуждае работникът при работа с инструменти за продължителни периоди и при повтарящи се движения,”отбелязва Курт Визе, вицепрезидент на GM Global Manufacturing Engineering.

GM тества за кратко RoboGlove предпроизводствено в завода преди да потърси партньор, който да му помогне да я усъвършенства, за да се използва от ръце с различни размери и за различни нужди.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин