Космическото ново Audi A8

0803
2016

ТОВА СЕ НАРИЧА ЦУГЦВАНГ. След като Mercedes S-клас дефинира нов мащаб в луксозния клас през 2013, от миналата година титлата най-добър автомобил в света носи BMW Серия 7. А Audi? Засега хората от Инголщат не бързат и ще пуснат чак през 2017 г. новото A8. С редица технически нововъведения моделът ще трябва да застане начело в луксозния клас. В момента BMW е с едни гърди напред, като флагманът от Мюнхен блести с пълна свързаност, управление чрез жестове и автономно паркиране. Естествено хората от Audi няма да стоят със скръстени ръце. Следващото A8 ще бъде вълнуващо най-вече заради това, че е първият автомобил на новия шеф-дизайнер на марката Марк Лихте. Формата напомня на студията Prologue – детайлите й обаче изглеждат по-спортно.

Audi A8

Така или иначе новото A8 ще вдигне още по-високо летвата при дизайна в луксозния клас. И за да не изостава техниката от формата, от Audi ще поемат по нов път и по отношение на интериора. Първи информации за това имаше по време на изложението CES в Лас Вегас. Там дъщерната фирма на VW представи кокпит, който би могъл да се появи в следващото A8. Още от пръв поглед личи, че превключвателите са останали в миналото. Всички функции, свързани с автомобила, се изпълняват посредством монитори – за първи път при Audi чрез тъчскрийн. Ето защо въведената през 2002 г. за първи път в A8 система MMI също ще остане в историята. За да бъдат избегнати недостатъците на управлението чрез допир, Audi залага на обратната връзка на покрити с много тънки OLED фолиа монитори. Това означава, че при всяко въвеждане дисплеят вибрира леко и по този начин дава обратна връзка към водача. Именно така следващото A8 възнамерява да завладее трона в луксозния клас – през 2017 г.

Извод

Audi ще се изправи на прага на революция през следващата година: ще се появят първите автомобили на новия шеф-дизайнер Марк Лихте – с тях и изцяло нова концепция за управление на кокпита. Така Audi изпраща в пенсия системата MMI и я заменя с интуитивно управляващи се монитори.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин