Коронавирус „разболя“ и световните продажби на леки автомобили

0403
2020

Тревожно малък брой нови автомобили са продадени в света през първия месец 2020. С 6,2 млн. екземпляра януари е най-слабият след 2012 г., когато са били реализирани 5,9 млн. автомобила, съобщават от компанията за анализи на данни GlobalData. Сериозният спад се дължи на избухването на пандемията от коронавирус в Китай.

За да се предпазят от заболяването, потребителите в милиардната държава, както и в други засегнати региони взеха сериозни мерки, като се барикадираха в домовете си. Това имаше негативен ефект както върху продажбите, така и върху производството на автомобили – като много заводи преустановиха работа.

Мике Воусдън, анализатор на данните в автомобилния сектор към GlobalData, коментира: „Докато спадът на продажбите през януари в глобален план е притеснителен с намаление от 13,9% спрямо същия месец на м.г., в Китай ситуацията изглежда като истинска катастрофа. Продажбите в най-големия пазар на автомобили на планетата паднаха до 1,66 млн. броя, което маркира спад от 33,1% в сравнение с януари 2019.“

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин