Концепцията Air Free на Bridgestone: край на спуканите гуми!

3003
2023

Още от 2011 г. Bridgestone работи върху гуми без въздух, които в момента са познати като Air Free (Concept). При тази концепция въздухът в гумата се заменя от структура, изработена от спици от смола. И ако в гумата просто няма въздух, той не може да избяга. Така в бъдеще няма да се притесняваме от пробивите, при които от гумите ни ще започне да се изпуска въздух.

Ще стане излишно и да носим резервна гума – и така ще разчитаме на допълнително място в багажника. И разбира се, по-ниското тегло също намалява разхода на гориво или електричество. В допълнение, спиците от смола при технологията Air Free Concept осигуряват по-голяма свобода при дизайна на колелата и повече възможности за рециклиране в сравнение с конвенционалните гуми.

Структурата със спици замества въздуха в гумата и отменя необходимостта от резервни гуми.

Технологията на Bridgestone предлага много предимства

Тази нова технология на Bridgestone предлага също така значителни предимства за гуми на индустриални превозни средства, които трябва да издържат на специфични натоварвания. В сферата на селското стопанство, минното дело и строителството спуканите гуми могат да доведат до сериозни загуби. Ето защо при индустриалните машини гуми, които нито изпускат, нито се пукат, са добре дошли.

През 2017 г. Bridgestone представи прототип на велосипедна гума без въздух.

По-ниски CO2-емисии

Около 90 процента от загубите на енергия, причинени от съпротивлението при търкаляне на гумите, се дължат на повтарящи се промени във формата на гумата при търкаляне. Чрез опростяване на структурата на гумата, Bridgestone успя да доведе до минимум загубите на енергия в революционните гуми Air Free Concept. В резултат на това тези гуми имат същото ниско съпротивление при търкаляне като икономичните пневматични гуми Ecopia на Bridgestone, което води до намаляване на емисиите на въглероден диоксид.

През 2013 г. беше представено второто поколение на гумата без въздух,  а през 2017 г. Bridgestone представи прототип на велосипедна гума без въздух, която беше пусната на пазара през 2019 г.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин