Компютър вместо шофьор в Rolls-Royce на бъдещето

С електрическо задвижване, автономно шофиране и топсвързаност ултра премиум брандът иска да пренесе своите традиции в бъдещето

1706
2016

Rolls-Royce е олицетворение на автомобилния лукс повече от един век. Като част от BMW Group, и престижният английски производител представи своя прототип в духа на визията на концерна следващите 100 години. Rolls-Royce Vision Next 100 демонстрира как ексклузивният характер на един Rolls-Royce може да бъде пренесен в бъдещето. Техническата база на прототипа е напредничава платформа с олекотена конструкция, оборудвана с мощна електрическа задвижваща система. От междуосието до формата на каросерията, характера на автомобила и неговото оборудване могат да бъдат адаптирани към индивидуалните желания на клиента.

Дизайнерският екип на марката е на мнение, че напредъкът при композитните материали и технологии ще играе важна роля в бъдеще при индивидуализирания процес на производството

Rolls-Royce VISION NEXT 100 издига следните централни аспекти на новото измерение на автомобилния лукс:

  • „Personal Vision“: безброй възможности за създаване на бъдещи уникати на Rolls-Royce, включващи максимален избор за характеристиките на автомобила от страна на клиента (от междуосие до оборудване)
  • „Grand Sanctuary“: интериорът като лично пространство за усамотяване. При прототипа се ползва филигранното гладко дърво Makassar; подът е постлан с килим от ръчно тъкана коприна, седалките са тапицирани с изключително мек копринен плат. Концепцията на автономно „плъзгащия“ се автомобил прави излишни седалката на водача, волана и уредите и осигурява напълно ново усещане за простор. Разположеният по средата на панорамния прозорец аналогов хронометър е олицетворение на спечеленото време като най-високата форма на лукса.
  • „Effortless Journey“: „Eleanor“ като виртуална асистенция. Друга основна цел на дизайнерите е била да интегрират технологиите в Rolls-Royce VISION NEXT 100 колкото се може по-ненатрапчиво и в същото време да гарантират на пътниците безупречна свързаност. Управлението на автомобила и изпълнението на желанията на пътниците по време на пътуване е поверено на виртуалната интелигентност. Тя се олицетворява от естетичната дигитална визуализация на Spirit of Ecstasy върху големия прозрачен OLED дисплей. Нейното име Eleanor е почит към Елинър Торнтън, която вдъхновява скулптора Чарлз Робърт Сайкс за създаването на иконичната фигура на Rolls-Royce върху радиаторната решетка. Колкото по-дълго Eleanor съпровожда пътниците, толкова по-добре тя се запознава с техните интереси и нужди; например техните любими ресторанти, предпочитаните изкуства или маршрути. Естествено, това важи за предпочитанията и нуждите на всички пътуващи в автомобила пътници. Благодарение на гласовото управление пътниците могат по всяко време да комуникират с Eleanor и да оформят пътуването си индивидуално.
  • „Grand Arrival“: перфектната графика на елегантното излъчване при слизане от автомобила. При дължина на автомобила от 5,9 метра силуетът му изглежда мощен и елегантен. Формата на купе и свободно стоящите калници отдясно и отляво на Pantheon радиаторната решетка придават на екстериора както динамика, така и лекота. Тази елегантност и лекота се подчертава допълнително и от цвета на каросерията „Crystal Water“ и моделираната на ръка от кристално стъкло и осветена отвътре фигура на Spirit of Ecstasy върху радиаторната решетка. Покривът и страничната врата на автомобила се отварят с един разточителен жест и позволяват да погледнете в интериора. Пътниците могат да станат от местата си и да слязат от автомобила изправени. Това допълнително се подпомага от светлинни проекции, които като червен килим показват пътя за слизане от автомобила. По този начин всяко пристигане с автомобила се превръща в Grand Arrival. Ако е необходимо, интегрираните в отворите на вратите чадъри осигуряват защита на пътниците от метеорологичните условия. Благодарение на автомобилната концепция в предната част на колата има място за индивидуално създадените чанти и куфари на пътниците. Интелигентна механика отваря капак между предното колело и страничната врата и подава багажа в ръцете на портиера или пиколото.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин