Компактни модели с 300 к.с.

Ford разтърсва света на компактните „спортисти“: Focus RS дрифти с 350 к.с. и двойно задвижване. Достатъчно ли е това за победа над вихрената Honda Civic Type R и сериозния VW Golf R?

2806
2016

ПОЧТИ ХРИСИМ – така изглежда на слънцето този Focus. Впечатлението обаче е лъжливо. Ford чака спокойно на стартовата линия на тестовата писта на Bridgestone в Рим. Неговият 2,3-литров 4-цилиндров агрегат тътне неспокойно на място. Включваме Launch Control, газ до дупка, пускаме левия педал и се изстрелваме! 19-цоловите колела се забиват безмилостно в асфалта – RS е с 4х4. Докато последният Focus с предно задвижване бе супербърз, сега моделът с двойно предаване е с още по-добро сцепление.

Страхотно работно място с удобен скоростен лост и маркировка на волана за изправено положение

Страхотно работно място с удобен скоростен лост и маркировка на волана за изправено положение

Двигателят „бълва огън“ през двете ауспухови тръби и звучи почти като петцилиндровия мотор на предшественика.

Спираме рязко, включваме на по-ниска предавка, в автомобила започва да се усеща малко нервност. В граничната зона Focus започва да губи тласък – причината е в теглото. RS тежи със 157 килограма повече от Honda. Натискаме педала на газта до ламарината и RS се изстрелва право напред. Седалките Recaro (доплащат се) ни хващат като професионален борец, но позицията на седене е твърде висока. Focus преминава през финалната линия с дрезгавия вой на 4-цилиндровия си турбомотор. Honda също залага на мощността на турбината. На неговия 4-цилиндров агрегат са достатъчни и 2 литра работен обем, като благодарение на турбокомпресора „японецът“ разполага с 310 к.с.

С изключение на трите допълнителни уреда над навигационната система RS изглежда съвсем нормален

С изключение на трите допълнителни уреда над навигационната система RS изглежда съвсем нормален

Такава мощност и предно задвижване – добра ли е тази комбинация? Абсолютно! Японските инженери са научили Civic на отлични маниери. Няма по-стабилно стоящ на пътя толкова мощен компактен автомобил с предно задвижване. Type R излиза от завоя с пълна газ почти неутрално – респект. Той категорично е най-радикалният състезател в това адско трио. Личи му още от външността: широки калници, спойлери в предницата, страничните части и задницата. Отвътре: интересен кокпит и много добри седалки тип корито, като с натискане на бутон осветлението на уредите се променя на червено. Погледът назад е малко възпрепятстван заради двойния спойлер и разделеното на две задно стъкло. Honda е не само най-изгодният модел, но и с тегло от 1400 кг най-лекият в теста. Това също се усеща. Type R е жизнен и пъргав, като превзема жадно завой след завой.

Golf R изглежда висококачествен, като умишлено се сдържа по отношение на спортните акценти

Golf R изглежда висококачествен, като умишлено се сдържа по отношение на спортните акценти

19-цоловите колела захапват безмилостно – Focus е с двойно задвижване

VW Golf R: 19-цолови като при всички останали, но с черни апарати

Ford Focus RS: Колела с размер 235/35 ZR 19, сини спирачни апарати

Honda Civic Type R: Същият размер като при Ford, но в червено

Управлението е абсолютно прецизно, спирачките хващат брутално, а трансмисията превключва много акуратно. Не съвсем перфектен и затова превъзходен е турбодвигателят от старата школа на Honda. В долния диапазон на оборотомера моторът прилича на астматик, но затова пък от 2500 оборота нагоре се развихря. Никакво сравнение с равномерното разгръщане на мощността на Focus или хармоничната тяга при Golf.

КОМПАКТНИ МОДЕЛИ С 300 К.С. И ПОВЕЧЕ – АДСКИ ДРЕЗГАВО

 

Honda Civic Type R: Седалките Recaro ще ви държат здраво и в „японеца“

Honda Civic Type R: Седалките Recaro ще ви държат здраво и в „японеца“

Ford Focus RS: Спортните седалки в модела от Кьолн предлагат страхотна странична опора

VW Golf R: Седалките на модела от Волфсбург не са толкова екстремни, но пък са удобни

А какво може бестселърът на Европа? На външен вид най-спортният от всички Golf-ове остава почти незабелязан. Ако не бяха предната броня и четирите овални ауспухови тръби, R щеше да мине за нормален TSI с 86 к.с. Нещата обаче се променят, когато се задейства турбодвигателят. Турбината осигурява на 2-литровия 4-цилиндров агрегат солидните 300 к.с. Те обаче са доста добре култивирани и разгръщането на мощността не е толкова вихрено като при Ford или Honda. Този Golf носи тъмнозелен костюм и 19-цолови „спортни обувки“. И тъй като 4Motion означава задвижване на четирите колела, R няма никакви проблеми със сцеплението. Като цяло моделът от Волфсбург няма никакви проблеми. По принцип той може всичко във всекидневието: малко удоволствие в неделя на пистата, а от понеделник спокойно пътуване към клиентите. Когато обаче става дума за истинска спортна надпревара, нещата са различни. GTI усещането е добро, но страничната опора на седалките – неособено. Дори в режим Race (режимите се доплащат) искаме по-директно управление и по-сериозна обратна връзка. Да, балансираният Golf R ни прави радостни. Но не ни запалва достатъчно.

И трите модела обичат бързите обиколки: Focus RS, Golf R и Civic Type R 

ИЗВОД
Да живее спортът! Именно за него е създаден безкомпромисният Civic – едно превъзходно чудовище за пистата. Focus също владее добре тази дисциплина, като вдига адска аларма със своите 350 турбо конски сили. Golf е всестранен талант: той може всичко, но другите спортни компактни модели го изпреварват в парадната дисциплина.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин