/ Колчетата на Кресненското дефиле – най-добрата мярка за пътна безопасност у нас

Колчетата на Кресненското дефиле – най-добрата мярка за пътна безопасност у нас

Проектът за повишаване на безопасността на движение в участъка от път I-1 през Кресненското дефиле получи годишната награда на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“. В Националния ден на безопасността на движението по пътищата – 29 юни, бяха отличени успешните проекти, идеи и инициативи с голям обществен ефект. Отличието връчи на инж. Калоян Киров, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

От юни м. г. до момента в 16-километровия участък от Е-79 през Кресненското дефиле няма нито един пътен инцидент. Повишаването на безопасността на движение е в резултат на предприетите от АПИ мерки и монтирането на разделителни колчета, с които се ограничи възможността за нерегламентирано изпреварване, както и ограничаването на скоростта до 50 км/ч. При спазване на мерките за безопасност преминаването през отсечката отнема до 20 минути.

Пътят през Кресненското дефиле е един от най-натоварените в страната. Над 11 000 автомобила на денонощие преминават по него. В последните години трасето бе участък с концентрация на пътнотранспортни произшествия. От 2016 г. до средата на 2021 г. в отсечката са станали 246 пътни инцидента, а по данни на „Пътна полиция“ около 70% от катастрофите са били заради неправилно изпреварване и несъобразена скорост.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин