Колко струва да караш Mercedes-AMG G 63 всеки ден?

2804
2020

G-класа, G-модел, а в САЩ – дори и G-Wagon: през годините ръбестият офроудър на Mercedes получи много имена. Разработен през 1979 за иранската армия, в зависимост от моторизацията си G-класата се превръща в символ на статус за футболни звезди, рапъри и мафиотски босове. Топмодификацията в гамата, абсолютният връх на сладоледа се казва Mercedes-AMG G 63.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ОБЯВИ ЗА УПОТРЕБЯВАНИ G-КЛАСИ В НАШАТА ОНЛАЙН БОРСА

През 2018 Mercedes представи новото издание на G-класата. Оттогава „ветеранът“ вече е с независимо предно окачване, но задължителните три блокажа на диференциалите са запазени. Под предния капак работи „многоцеловото оръжие“ от Афалтербах – V8-агрегатът с два турбокомпресора тук генерира 585 к.с., точно колкото в AMG GT R. Eдинствено стойността на въртящия момент се различава – при „кубчето“ той е увеличен до 850 Нм. Всичко това се вижда лесно в досието с технически данни, но колко струва поддръжката на автомобила? AUTO BILD я изчисли за вас – разберете колко излиза да караш AMG всеки ден!

G 63 е топверсията на G-класата – и със своите 585 конски сили той разполага с повече от достатъчна мощност.

Данъци и застраховка

Със своите 585 к.с. от V8 Biturbo G63 на AMG пращи от мощност. Държавата добре знае това и е подготвила стабилен данък – с 2285 лв. годишно (190 лв. месечно) ще трябва да се отчетете към фиска, ако искате да карате потентната G-класа. Тази сума обаче е нищо в сравнение със застраховките – за задължителната „Гражданска отговорност“ ще трябва да отделите 330 лева (27,50 лв. на месец), а за „Каско“ – 14 000 (1167 лв. месечно)!

Сервизиране

Но да не забравяме, че който иска да си купи G-класа, не трябва да забравя и за сервизните разходи. Естествено, когато автомобилът е нов, ремонтите при дефект се покриват гаранционно. Но стандартното обслужване се заплаща. G63 трябва да посещава дилърството поне веднъж годишно или на 20 000 км – като клиентът ще трябва да остави около 1200 лева на официалното представителство. Така приемаме, че средно на месец за сервизиране ще трябва да бъдат отделени по 100 лв. В сметките не включваме извънпланови ремонти, които гаранцията не би покрила.

Заради 4-литровия V8 Biturbo ще трябва да плащате близо 2300 лв. данък на година.

Бензин

Познатият от AMG двигател е с работен обем 4 л – и, естествено, няма да очаквате, че агрегатът ще бъде чудо на икономията. Системата за изключване на цилиндрите, която временно превръща V8 в 4-цилиндров мотор, не помага особено за редуциране на горивната консумация. За нашите изчисления ще приемем, че G-класата харчи по 19 л на 100 км (макар че разходът по официални данни е 13,3 л). При средна цена 1,80 лв. на литър това прави 34 лв. на 100 км или около 544 лв. на месец.

Извод

И накрая трябва да дадем отговор на важния въпрос – колко струва да караш този Mercedes във всекидневието? На финала излиза, че месечно G 63 ще ви излиза около 1838 лв. – или по 22 056 лв. на година. И то при положение, че в сметките не вкарваме обезценяването на автомобила, който напуска шоурума срещу минимум 302 316 лева! За сравнение – по изчисления за Германия най-големият SUV на Skoda – Kodiaq, във версия 2.0 TDI 4×4 (190 к.с.) излиза под 500 лв. на месец.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин