Колко спортен е A5 Sportback?

2310
2016

Audi A5 Sportback е изцяло нов автомобил, който има претенциите да бъде спортен. Купето с четири врати струва над 80 000 лева. Запознайте се с първите ни впечатления от него!

По традицията купето е спортен автомобил с две врати. Елегантен, удобен за дълги пътувания – модел, който всеки би искал да притежава, с повече чар от традиционен седан. Е, понякога си заслужава да избягаш от правилата – като при A5 Sportback, което Audi нарича „купе”, въпреки че вратите са четири. Преди подобна концепция спокойно можеше да мине за вид хечбек.

Новата каросерия е с фина изработка и е добре „прибрана”. А5 изглежда много приятно – въпреки че щяхме да се радваме, ако моделът се различаваше малко повече от предшественика си. Поне хората от Инголщат са успяли да направят интериора малко по-широк при почти идентични размери – най-вече отзад пространството за едри пътници е повече.

3-литровият дизел работи хармонично в комбинация с 8-степенната автоматична трансмисия.

3-литровият дизел работи хармонично в комбинация с 8-степенната автоматична трансмисия.

8-степенният автоматик е бърз като трансмисия с два съединителя

Кокпитът демонстрира „напредък чрез техника” във всяка посока: арматурното табло е изцяло дигитално, Sportback се радва на прекрасна свързаност и на постоянна връзка с Интернет. Както се очаква от Audi, качеството на изработката и използваните материали в интериора са на топниво. В Инголщат обаче са поработили и по това, което не е видимо на пръв поглед: 3-литровият дизел на тестовия автомобил работи толкова фино, че се чудите дали не е 6-цилиндров бензинов агрегат. Той действа невероятно хармонично в комбинация с 8-степенната автоматична трансмисия. Тя превключва бързо като скоростна кутия с два съединителя. Въпреки скромния разход (по заводски данни средно 5 л/100 км, в действителност – около 7 л) по всяко време шофьорът може да разчита на достатъчен въртящ момент.

A5 Sportback атакува Серия 4 Gran Coupé

Настройката на окачването пасва идеално на динамичния характер на автомобила. Audi вози много приятно – за щастие излишната „твърдост” от миналите години е останала в историята, но и А5 Sportback остава майстор на завоите. На моменти дразни единствено недозавиването – което не присъства поне при версиите със задно задвижване на основния конкурент – BMW Серия 4 Gran Coupé.

Базова цена над 80 000 лв.

A5 Sportback струва минимум 81 500 лв. (по данни за Германия) – за тях ще получите 2-литров дизелов мотор със 190 к.с. За сравнение: А4 като седан излиза около 77 000 лв. – т.е. с над 4000 лв. по-малко. Така че А5 Sportback е истинско купе и по отношение на цената – защото предлага по-малка полезна стойност за повече пари.

Извод

A5 Sportback е прецизно изработен автомобил, при който само най-големите недоброжелатели ще успеят да намерят недостатъци. И въпреки това той е направен с идеята да бъде готин – а не перфектен.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин