Колко вреден е чиптунингът в действителност?

2802
2020

Когато стане въпрос за чиптунинг, автомобилистите се разделят на два лагера: в първия са привържениците му, които виждат в този тип подобрение разумна възможност за извличане на резервите от мощност, заложени от завода производител. От другата страна са противниците на чиптунинга, които виждат единствено лошите последствия от него. Сякаш изобщо няма хора, които да виждат „златната среда“. И затова не може да бъде намерен еднозначен отговор на въпроса „Вреден ли е чиптунингът?“. Конкретният отговор обикновено е „Зависи дали…“.

Вреден ли е чиптунингът?

За да си отговори на това, човек първо трябва да разгледа серийния двигател: по правило задвижващият агрегат е проектиран от производителя така, че да намира идеалния баланс между мощност, дълъг живот, нисък разход и ниски вредни емисии. Когато мощността бъде вдигната, това винаги е за сметка на другите фактори! Защото с повишението на мощността се вдига и натоварването на мотора. Така увеличеното износване е „предварително програмирано“. Също както и по-високият разход и по-високото ниво на вредните емисии – това не може да бъде отречено и от лагера „Pro Chiptuning“.

При чиптунинга зависи…

...как е тунингован автомобилът. Който закара автомобила си на професионалист, който настройва фино софтуера спрямо изискванията на конкретния двигател, трябва да се страхува за щети в по-малка степен, отколкото в случаите, когато към мотора просто бъде закачен т.нар. „Tuning Box“. Рискът от повреда е значително по-голям, ако „кутийката“ става за много модели. Сериозните тунинг компании правят тунинга по индивидуални параметри и се въздържат от модификации, ако те не си заслужават или ако рискът е прекалено висок. Обикновено сериозните фирми за чиптунинг и дори някои производители на Tuning Box-ове дават гаранция за двигателя и задвижващия тракт. Ето защо човек трябва много да внимава къде си прави чиптунинга.

…колко натоварен е двигателят. Защото когато автомобилът има повече мощност, обикновено е и шофиран по-спортно. С други думи – вдига се натоварването, увеличава се и износването. Затова е важно и при автомобил с чиптунинг да се насочите към „щадящ“ начин на шофиране – т.е. да не настъпвате газта до пода при студен двигател, да сменяте редовно маслото и да спазвате сервизните интервали.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин