Колекционерът на странни автомобили от Изтока

Някогашен беглец от ГДР се е посветил на колекционирането на автомобили от Източния блок. Неговата сбирка включва Lada от Съветската армия и Citroën на Хонекер

2111
2016

И докато новият президент на САЩ Доналд Тръмп иска да построи стена по границата с Мексико, Ролф Малке има собствен опит с граничните огради. Лекарят е прекарал част от живота си е в близост до граничните ограждения на ГДР в Ханум. И това е оставило отпечатък в съзнанието му, защото сега се е посветил на колекционирането на автомобили от Изтока. Сбирката му включва и една Lada 2107. Зеленият автомобил на Червената армия със съветска звезда на вратата е произведен доста небрежно през 1985 година в Русия, фугите по каросерията са неравномерни и огромни. До падането на стената на 9 ноември 1989 година Ханум, родното село на Малке, било заградено от три страни от гранични ограждения на ГДР, тъй като навлизало като полуостров в Долна Саксония. „Нуждаех се от открит лист, за да посетя родителите си в Ханум, когато пътувах от университета в Рощок.“, казва Малке. И това било толкова нетърпимо, че през 1989 година Ролф Малке и съпругата му Марион избягали на запад през Прага. Автомобилът им бил червен Wartburg 353, който се наложило да оставят в столицата на Чехия. От 1990 година те живеят в някогашната Западна Германия – съвсем близо до Ханум.

Представителната лимузина на Хонекер  

Но защо колекционира автомобили от Изтока? „Това не е носталгия по отминалите времена, а моето продължаващо и до днес отмъщение към системата: притежавам моторизираните символи на власт на комунистите и социалистите и пътувам с тях където си искам!“ Затова в гаража на Малке са паркирани например едно Volvo 264 TE от гаража на Политбюро, както и удължен Citroën CX Prestige, в който се е возил някогашния генерален секретар на Германската единна социалистическа партия Ерих Хонекер. Покупката на Volvo-то, първият автомобил в колекцията на Малке, била резултат на тежки спомени. „В Рощок виждах едно такова Volvo 264 TE пред затвора на Държавна сигурност. И тогава се заклех: един ден ще имаш такъв автомобил. И ще пътуваш с него не до затвора, а на почивка!“

Почти нова Lada 21073

Още преди 27 години Малке осъзнал: „Тук не можеш да постигнеш нищо, няма възможности за напредък! Никаква собствена инициатива, само адаптиране, ярост и липси.“ Затова се решил да избяга на Запад – и да триумфира над системата. И затова се сдобил и с тази Lada. Всъщност той има още няколко. Но конкретно тази Lada 21073 е почти нова, с пробег само 4112 километра. Притежава и патрулка на народната полиция, включително „буркана“ на покрива. Манията на тема Lada има и още една причина: „Трябваше да ги имам. Защото по времето на ГДР не успях да си купя Lada“, смее се Малке.

Руски седан с италиански корени от Fiat

С течение на времето Малке наистина придобил някои от символите на държавната власт. След тях е и зелената Lada на Съветската армия, която ни представя пред музея на границата в Зикери-Бьоквиц. Той включва оригинални заграждения на границата на ГДР, които са запазени перфектно върху частен парцел. „Първоначално тази Lada е била собственост на Съветската армия в ГДР. Доставена е в сериен цвят. Армейското зелено е нанесено на ръка с четка от някой редник. Навремето се е процедирало така“, допълва Малке. И наистина, руският седан с италиански корени е боядисан в зелено само отвън, на места се вижда оригиналното бежово лаково покритие.

Автомобилни спомени от отминалите времена

Сега Lada-та се движи покрай бившата граница, успоредно на запазената и до днес широка пясъчна ивица. Тя служела за разкриването на следите от нарушителите на границата – ако те преди това изобщо са успявали да преодолеят металната ограда, сигналните кабели, минното поле и дълбокия ров, както и да се скрият от погледите на граничарите от кулата. Точно тук е израсъл Малке, детската му градина е била срещу стената. А сега заедно с приятели е основал клуб за олдтаймери: „Fuhrpark Ost-West e.V.“ След близо 30 години спомените за ГДР са избледнели. Но автомобилните свидетели са в чудесна форма.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин