Коксуващите бутала на Audi

В кутията за оплаквания на AUTO BILD зачестяват оплакванията за харчещи масло TFSI-двигатели на Audi. Доказателствата водят към дефект в конструкцията!


13
февр.
2017

Коксувания върху бутало на двигател EA888 2.0: доказателствата ни карат да мислим, че става въпрос за грешка при проектирането на масления сегмент.

Някои водачи на Audi доливат масло горе-долу толкова често, колкото и бензин: до 2,5 л на 1000 км консумират модели от Инголщат с 1,8- и 2-литрови TFSI-агрегати (с означение EA888, произвеждани от 2008 до средата на 2011 г.). В кутията за оплаквания на AUTO BILD най-голям брой оплаквания са свързани именно с разход на масло при бензиновите турбомотори. Каква обаче е причината за тази „лакомия“ на агрегатите от серията ЕА888?

Според сътрудника на AUTO BILD Роланд Контни причината е в конструкционна грешка при третия бутален пръстен. Задачата му е да изтегля нужното за мазането на буталата и цилиндровите стени масло и да го отвежда посредством отвори във вътрешната част на буталата към картера. Когато това не стане по оптималния начин, в горивната камера остава масло и се образуват т.нар. „коксувания“ – отлагания, които се образуват при изпарението на маслото в горивната камера. Те се наслагват в долната част на буталата и по отворите на буталния пръстен и така пречат на отвеждането на маслото.

Въпреки че в серийното производство и при ремонтите от Audi вече поставят подобрена част, производителят не изказва становище по въпроса с подозренията на AUTO BILD. Контни добавя: „Това е шамар за всички засегнати – те са третирани като клиенти втора категория. Защото в САЩ през 2014 г. Audi се съгласи безплатно да подобри 129 000 автомобила и да удължи гаранцията до осем години.“

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин