Кой ще покори Розовото езеро до Дакар?


28
май
2021

Всеки, имал възможността да гледа първото състезание в шампионата Extreme E, няма търпение за предстоящия уикенд, когато ще се проведе второто X Prix! На новото местоположение и в напълно нови климатични условия водачите ще трябва да демонстрират уменията си, но също така да разчитат на най-модерното оборудване, което имат.

„Света Елена“, бивш британски пощенски кораб, а днес основното превозно средство на шампионата Extreme E, пусна успешно котва в Сенегал. Товарът, който превозва, е на стойност стотици милиони евро – на борда заедно с 200 души екипаж има 90 огромни контейнера с най-модерните Extreme E състезателни болиди, тонове помощно оборудване, включително модерни гуми Continental. Всичко е готово за Ocean X Prix.

Второто състезание от една от най-атрактивните спортни надпревари в света, която за кратко време получи много похвали от всички фенове на екстремните спортове (около 20 милиона души гледаха първото състезание в целия свят), ще се проведе близо до известното Розово езеро (Ретба), което е на около 30 километра от Дакар, столицата на Сенегал.

Пясъчни плочи, солени долини, чакъл, камъни и вълнообразни неравности са основните характеристики на терена на тази област и ще представляват реални предизвикателства за състезателите при навигацията им през тесния терен и пясъчни пътеки около езерото и на една ръка разстояние от Атлантическия океан. През двудневното състезание най-бързите и съобразителни пилоти ще получат допълнителни точки и ще бъдат с една крачка по-близо до големия финал.

НИКО РОЗБЕРГ И НОВИ ПРИЧИНИ ЗА ЛИКУВАНЕ

Състезанието е свързано с много големи имена от света на моторните спортове. Едно от тях, бившият шампион в F1, собственик на отбора Rosberg X Racing и предприемач в областта на устойчивото развитие Нико Розберг, стана нов посланик на марката на Continental – партньор основател на Extreme E, водещ производител на първокласни гуми и глобална технологична компания. 

Може да се каже, че това сътрудничество се получи напълно естествено, защото освен че са превъзходни в работата си, както легендарният пилот, така и германската марка са много активни защитници на околната среда, което демонстрират чрез участието си в Extreme E. 

Розберг обяснява: „Много се гордея с работата с партньори, които поставят устойчивото развитие, технологиите и безопасността в основата на това, което правят. Също като мен, Continental е силно ангажирана да подпомага устойчивата мобилност. Развойната дейност и иновациите в областта на гумите са част от това. За мен тези споделени ценности са в основата на нашето сътрудничество и очаквам с нетърпение да работим заедно.“ 

Новото сътрудничество е само една от причините да ликуваме, тъй като отборът на Розберг доминира в първия кръг от състезанието и зае първо място в класирането.

Както се очакваше, вечните съперници Розберг и Люис Хамилтън, собственик на отбора X44, пренесоха епичното си съперничество в този шампионат, въпреки че не те са зад волана. Въпреки отличната стартова позиция, която отборът X44 заемаше през първото състезание в Арабия, в последните обиколки и „Лудата надпревара“ Rosberg X Racing излезе начело и спечели победата. Трето място, само на две точки зад втория X44, зае Andretti United. Малката разлика в точките само прави шампионата по-интересен, тъй като пилотите и отборите, както и милионите хора пред малкия екран очакват с нетърпение да застанат зад волана и да поемат по новите километри в Сенегал.

ЕКСТРЕМНИ УСЛОВИЯ, ПОКОРЕНИ С ЕКСТРЕМНО ДОБРО ОБОРУДВАНЕ

След първото състезание в тежки условия като тези в Саудитска Арабия бе регистрирана само една спукана гума, което е успех, на който малцина се надяваха. Бе постигнат страхотен резултат благодарение на уникалните гуми на Continental, специално разработени за този вид състезания.

Състезателният автомобил ODYSSEY 21 е електрически задвижван състезателен джип с мощност 550 к.с. и тегло 1,78 метрични тона, чиято производителност професионалните състезатели тестват постоянно. Това означава безпрецедентно натоварване на гумите в автомобилно състезание. 

„При разработването имаше три основни предизвикателства в допълнение към ограниченото време: Теглото е високо в сравнение с други състезателни автомобили. За сравнение един Formula E болид тежи едва около половината от това. В същото време въртящият момент е изключително силен, както обикновено е при електрическото задвижване. Комбинацията от тези два фактора води до огромно натоварване върху гумите. Освен това по време на разработването трябваше да отчетем, че CrossContact Extreme E ще работят на различни повърхности в различните състезания – от специалните изисквания на пустинята до дъждовните гори в Амазония – и успяхме“, заяви Катарина Силва, ръководител на екипа за Управление на продукти за летни, 4×4 и продукти за микробуси в Continental Tires.

ЗАВЕЩАНИЕТО, КОЕТО EXTREME E ИСКА ДА ОСТАВИ СЛЕД СЕБЕ СИ

Освен спиращата дъха природа някои от основните мотиви за избора на Сенегал от Extreme E като местоположение за второто състезание са социалните и екологични проблеми, покачването на морското равнище, влошаването на морската екосистема, утежнено от прекомерния риболов, неадекватното управление на отпадъците и климатичните промени. 

За да разреши поне част от тези проблеми, в сътрудничество с местната неправителствена организация Oceanium това състезание ще остави след себе си един милион нови мангрови дървета в Сенегал. Проектът ще се фокусира върху пет области с обща площ от 60 хектара, което е еквивалентно на около 112 футболни игрища, като целта е залесяване, но също и предоставяне на образование за местното население.

Мангровите гори са едни от най-богатите екосистеми в света и играят важна роля в живота на крайбрежните общности. Освен че абсорбират отлично въглерод, те намаляват наводненията и ерозията от бури, изпълняват ролята на развъдници за риба и филтрират солта и замърсителите от водата.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин