Кой е най-добрият спортен малък SUV? (СРАВНИТЕЛЕН TECT)

0510
2021

ЖИВОТЪТ САМ ПО СЕБЕ СИ Е СУРОВ. Затова решихме да подправим автомобилното ежедневие с малка доза удоволствие. Как изглежда то? Избрахме три солидни компактни SUV-а с между 190 и 200 к.с. под капака. Техните имена: Ford Puma ST 1.5 EcoBoost, Hyundai Kona 1.6 T-GDI и VW T-Roc 2.0 TSI. Тяхната мисия: при всичкия този разум да не пренебрегват удоволствието от шофирането. Да, при тези малки „зверове“ говорим за цена около 60 000 лв. – доста пари за малък SUV с дължина от около 4,20 метра. Всеки лев обаче си струва. Само помислете за широката усмивка на лицето си. Къде тя все пак е най-широка и най-хубава – ще разберете от сравнителния ни тест. Готови, по местата, старт, минимачовци!

ТОВА ПРЕДЛАГАТ: VW Е С НАЙ-ДОБРАТА КОНЦЕПЦИЯ ЗА ПРОСТРАНСТВОТО
И ние не знаем откъде хората от Волфсбург намират толкова място в T-Roc. Размерите – от дължината до междуосието – са на едно ниво с Puma и Kona, но най-вече отпред, а дори и отзад моделът разполага с повече пространство. При което VW предлага и най-удобната задна седалка, като пасажерите седят на 40 см над пода. Hyundai и Ford са на 37,5 респективно 37 сантиметра. Заради скосения покрив и малките отвори на вратите задницата на Puma няма да бъде сред любимите места на възрастните пътници. По-добре ще е, ако отзад се возят само деца. Но все пак внимание: на Puma просто й липсва широчина за трима пасажери на задната седалка. Затова хората от Кьолн са поставили най-удобните предни седалки – нещо като компенсация. Достатъчно големи и с добра странична опора, като единствено много едрите водачи ще се чувстват неудобно на малко тесните повърхности за седене.

Ford Puma ST X Дигиталното табло с уредите с 12,3 инча диагонал е част от оборудването на всеки ST. Освен това в най-мощната Puma трябва винаги да превключвате ръчно.
Hyundai Kona 1.6 T-GDI Дигиталните уреди с 10,25-инчовия дисплей са серийни от ниво на оборудване Exclusive – както и 7-степенната автоматична трансмисия с два съединителя при мощност от 198 к.с.
Дигиталният кокпит e сериен, също както и 7-степенната автоматична трансмисия с два съединителя и двойното задвижване са серийни при Sport

В Kona ни липсва допълнителна повърхност за бедрата, а в T- Roc – повече опора за раменете. Това, което ни липсва в T-Roc: качество. В малкия модел от Волфсбург има много твърда пластмаса, която при движение по лоша пътна настилка изнася концерт от тракане. Подобно е положението и в Hyundai, като тук най-убедително се представя Puma. Поне повърхностите са висококачествени, а при движение по павета почти няма шум. Принципно това важи и за кокпитите на трите кандидата. Навсякъде ни очакват високо монтирани монитори и дигитални уреди, както и класически бутони и превключватели за най-често използваните функции. Харесва ни! Естествено и трите малки SUV-а ви позволяват да си говорите с тях. Най-разбран е T-Roc, който не слуша единствено когато му говорите за климатика (за разлика от Hyundai). В Kona комуникацията със системата често се проваля заради страничните шумове или отворените прозорци на автомобила. При „корееца“ ни учуди и решението на въпроса за багажа. От една страна, тъй като багажникът на Kona е най-малкият в теста, както и от друга – заради закрепените за подвижния под скоби за багаж. Може и да е достатъчно за всекидневните покупки от магазина, но не и за сериозно обезопасяване на товари. При Puma и T-Roc тези купи са заварени за каросерията.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин