Кои са най-добрите спортни гуми?

Проверка на сигурността на 9 супер широки спортни гуми, гарантиращи радост от шофирането. Но два модела не се представят добре

1005
2017

ТЕСТОВИТЕ ДИСЦИПЛИНИ НА МОКРА НАСТИЛКА

АКВАПЛАНИНГ

Колкото по-широка е гумата, толкова по-голяма е опасността от аквапланинг. Тогава при силен дъжд или коловози гумата губи контакт с пътната настилка и не може да пренася надлъжните и страничните сили. Наистина, модерните асистиращи системи вече до голяма степен се справят с това опасно явление, но въпреки това за сигурността е много важно при каква скорост гумите „изплуват“. В това отношение лека преднина има Michelin Pilot Sport 4.

УПРАВЛЯЕМОСТ

Качествата на гумите проличават много ясно при бързи обиколки по мократа състезателна писта. Освен сцеплението на мокра настилка много важно е хармоничното взаимодействие между предната и задната ос. Разочароващо се представят Firestone Firehawk SZ 90μ, които не обичат водата.

КРЪГОВА ПИСТА 

Сцеплението на мокра настилка в завои може обективно да се измери по времето за обиколка на мокра кръгова писта. Колкото по-добро е сцеплението, толкова по-бързи са обиколките. Най-добре се представят Vredestein и Goodyear, при Continental и Firestone тестовото Audi TT недозавива много по-рано.

СПИРАНЕ

При спирането на мокра настилка става дума за сигурността, затова е важен всеки сантиметър. Седем от деветте модела спират много добре, разликите са в рамките на половин метър. И поостарелите Conti SportContact 5 не могат да се мерят с тях. Много разочароващо се представят спортните гуми на Firestone: спирачният им път е по-дълъг с 10 метра.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин