Кои са най-добрите напитки за шофиране?

2004
2018

Продължителните пътувания особено през нощта изискват сериозна концентрация зад волана. За да се преборят с умората, много водачи разчитат на напитки с ободряващо действие. Класика са кафето и колата, а сред по-младото поколение популярни са енергийните напитки и матето. Причината е в тяхното съдържание: захарта и кофеинът, консумирани в големи дози, действат като средство за освежаване и с тяхна помощ можете да преодолеете лекaта умора, докато карате. Тези вещества стимулират централната нервна система, ускоряват пулса за кратко и подобряват концентрацията. Антие Гаал, експерт на Германското дружество за хранене, обаче ни съветва да не прекаляваме с консумацията на захар и кофеин: „Напитки с високо съдържание на кофеин не са препоръчителен източник на течност за водачите.“ Според Гаал по-добра идея е пиенето на минерална или чешмяна вода: „Тя гаси жаждата най-добре. Не съдържа калории, осигурява ценни минерали и микроелементи. Ако се пие достатъчно от нея, ще се концентрирате по-лесно.“ Като алтернатива с приятен вкус Гаал препоръчва неподсладени билкови и плодови чайове, както и сокове с минерална вода. За поддържането на водачите бодри дамата препоръчва и още две неща, които не струват и стотинка: „Почивка на всеки два часа и малко движение на чист въздух.“

Чиста вода за чиста съвест

Минералната вода утолява идеално жаждата и осигурява на тялото ценни материали и микроелементи. Внимание! Не пийте вода, докато е много студена – защото можете да си докарате проблеми с гърлото и стомаха. Цена: 0,70 лв. Цена на 100 мл: 0,14 лв.

Club-Mate: не само за хипстъри

Напитката Club-Mate на основата на чай съдържа 100 мг кофеин и по-малко захар от Coca-Cola и компания. Нейното ободряващо действие идва от съдържащия кофеин екстракт на мате. Подобно на други „лимонадоподобни“, и Club-Mate съдържа оцветители и киселини. Цена: 3,60 лв. Цена на 100 мл: 0,72 лв.

Внимание, свръхдоза!

Кенчето Booster ще ви опъне нервите до краен предел. 320 мг кофеин и 100 г захар осигурява тази евтина напитка – а това е много. Може да причини сърцебиене, нервност и гадене. Цена: 2 лв. Цена на 100 мл: 0,20 лв.

Чудовищна енергия

Черното половинлитрово кенче съдържа 160 мг кофеин, гуарана и цели 55 г захар. Действието на таурина е под въпрос. Цялата доза е в приемливи граници, за възрастни дозата кофеин от 400 мг е безопасна, но напитката не се препоръчва за бременни. Цена: 1,99 лв. Цена на 100 мл: 0,40 лв.

Redbull: много маркетинг, много захар

Дали Redbull дава крила в продължителен период от време, е малко съмнително. 30 мг кофеин на 100 мл е стойност на нивото на кафето, но многото захар (10 г/100 мл) и тауринът „буустват“ тялото ви за кратко. Не е добър за утоляване на жаждата. Цена: 2,19 лв. Цена на 100 мл: 0,88 лв.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин