Кои са най-добрите летни гуми за новия сезон – големият тест на 55 модела

3004
2024

Внимавайте с покупката на гуми! Нашият голям тест ще ви даде представа и ще ви предпази от опасните модели

АКО ТЪРСИТЕ НОВИ ГУМИ за вашия автомобил и въведете в търсачката „Летни гуми 205/55 R16“, то ще бъдете впечатлени от огромния избор в мрежата. Все пак това е най-разпространеният размер гуми за последните четири години – в базовото си оборудване имат компактни модели като VW Golf, Audi A3, Opel Astra и Seat Leon. Дори и запознатите с тази тематика биха могли да не се ориентират лесно.

Няма обаче да ви се налага да стигате дотам – нашият голям тест за сигурност на летни гуми ще отдели зърното от плявата. На специални отсечки за тест на спирачния път на пистата в Папенбург ние измерваме елементарните резерви за сигурност, спирачния път на суха и мокра настилка. Плашещо е колко големи разлики се получават: между най-добрите и най-лошо спиращите на суха настилка от темпо 100 км/ч гуми има две автомобилни дължини. На мокра настилка тази релевантна за сигурността дистанция дори се увеличава на 16 метра! Това означава, че при пълно спиране в края на задръстването ще се ударите в спрелия пред вас с 50 км/ч.

Разбира се, ние ви предупреждаваме за такива опасности и затова в квалификационния кръг те са обозначени с червено. На обозначените в жълт цвят сме дали задоволителни резултати. Само 20-те най-добри с най-високи резерви на сигурност сме посветили основната част на теста ни. Как се представят те в петте теста на мокра настилка, четирите проверки на суха настилка и във финалния раздел за разходите с прогнозно износване, разход на гориво и съотношение „цена-качество”, можете да прочетете на следващите страници (сменят се с номерата по-долу).

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин