Кое А4 да изберем?

Седан и комби, по избор двойно задвижване, три нива на оборудване, седем двигателя – ние ще ви разкрием света на модела от Инголщат

3006
2016

Големина

A4 е любимецът на Audi. Бестселърът, „златната кокошка“ – защото любимото комби пълни касичката и примамва младите клиенти. Това е модел, който довежда до перфекционизъм „разглезването“ с разни екстри. Зад някои пакети обаче се крият неща, които в действителност изобщо няма да ви бъдат необходими. Трябва ли в колата да има всичко, което е налично в ценовата листа? Именно това ще разберете от тази публикация.

Когато говорим за Audi A4, най-често си представяме Avant, който 80 процента от всички купувачи избират. И в двата варианта на каросерията си новият модел е с 8 см по-дълъг от предшественика си, товарният отсек на комбито е увеличен и варира от 505 до 1510 литра. Финият мокет на багажника разкрива, че Avant по-рядко е избиран по практични причини (VW Passat побира значително повече) отколкото по модни. Клиентите обаче не се притесняват от надценката от 3974 лв., която трябва да приготвят за версията над седана.

Пътниците на петте места в лимузината и Avant се чувстват еднакво просторно – на задната седалка за коленете има повече място отколкото преди, но по-малко в сравнение с BMW Серия 3. И двете А4 са насочени към определен тип клиенти. Седанът стартира с 1.4 TFSI със 150 к.с., който се предлага и с ръчна скоростна кутия. При Avant за българския пазар Downsizing агрегатът не е достъпен. През лятото ще последват и S4 с 354 „коня“, както и базов дизел със 120 к.с.

Интериор

Ценовата листа „подбужда“ към по-високи пакети

Интериорът изглежда така едва в ниво Design, виртуалният кокпит се предлага само с по-скъпата навигационна система

Интериорът изглежда така едва в ниво Design, виртуалният кокпит се предлага само с по-скъпата навигационна система

А4 рядко излиза „голо като пушка“ от шоурума. Само 20 процента от всички купувачи на Avant избират базовата версия (при лимузината – 25%), въпреки че ксеноновите фарове, подлакътникът и електрическата щора на багажника (за Avant) са серийни. Опционалните 17-цолови джанти се предлагат едва за по-високите нива на оборудване Design и Sport (доплащане – над 3000 лв.).

Когато сгънем седалките, не се образува равен товарен под. Мокетът може да се обърне, повърхността отдолу е устойчива на намокряне и на мръсотия

Когато сгънем седалките, не се образува равен товарен под. Мокетът може да се обърне, повърхността отдолу е устойчива на намокряне и на мръсотия

Радиото в стартовото ниво изглежда доста скромно, малката, но скъпа навигация (3230 лв.) със 7-инчов дисплей е по-приятна. В MMI Navigation plus, която струва „само“ 2617 лева над базовата, е включено безплатно ползване на Audi connect за три години – върху нея пада изборът на 65 процента от купувачите. Естествено, в това решение играе роля психологията – кой би искал да кара толкова фин автомобил с мъничко дисплейче на таблото?

Поведение

Много хора искат 190 к.с. – но ние познаваме нещо по-добро

Мечтаната комбинация за корпоративните клиенти е Avant с TDI. Дори малкият дизел се справя добре със задачите си

Мечтаната комбинация за корпоративните клиенти е Avant с TDI. Дори малкият дизел се справя добре със задачите си

А4 и TDI – това е най-добрата комбинация и за новото Audi, тъй като благодарение на спокойния си ход и ниските си разходи дизелът ще ви накара да забравите бензиновите агрегати – особено когато поръчате акустичните стъкла за 329 лева, които елиминират почти изцяло досадния шум.

Задължително ли е обаче да избираме 4-цилиндровия TDI със 190 к.с., както правят почти половината от купувачите на А4? Не може ли да слезем едно стъпало по-ниско? Струващият 5912 лева по-малко TDI със 150 „коня“ тегли достатъчно уверено, по-ниската с 40 к.с. мощност се усеща едва при пълно натоварване на магистралата и скорости над 160 км/ч. Ние ви препоръчваме да не се увличате в лукса: и в предшественика 150-те к.с. бяха разумен избор – а предишното поколение беше дори по-тежко.

Съкровище в „пустинята“ от 4-цилиндрови агрегати: V6 TDI предлага спокоен ход в комбинация с предно задвижване

Съкровище в „пустинята“ от 4-цилиндрови агрегати: V6 TDI предлага спокоен ход в комбинация с предно задвижване

Но нека да продължим с нашите препоръки. Който изминава малко километри (около 12 хил. на година), спокойно може да си поръча базовия бензинов мотор с работен обем 1,4 литра, който далеч не се представя зле благодарение на своя турбокомпресор. Максималният въртящ момент от 250 Нм е достатъчен, а агрегатът се отличава със спокоен ход. Ако седанът по-рядко се използва за транспорт на цялото семейство, ТFSI предлага почти същите динамични характеристики като стартовия дизел – но струва 5375 лева по-малко.
Нашият втори жокер е големият 6-цилиндров дизел: той е екзотика, която във времената на „джуджетата“ по работен обем функционира невероятно нежно и уверено. При това 3.0 TDI изразходва съвсем малко повече гориво, а и може да бъде поръчан с изгодното предно задвижване. С него V6 моторът с 218 к.с. излиза с 5000 лева по-скъп от 2.0 TDI quattro (и в двата случая – с автоматична трансмисия с два съединителя). V6 TDI е А4 за ценители.

 

Оборудване

ОТ КАКВО СЕ НУЖДАЕТЕ И КАКВО НЕ ВИ ТРЯБВА
Ценовата листа на Audi е фино украсено леговище на змии – и причина за нерви при поръчката. Така например прекрасният Virtual Cockpit (1091 лв.), който прожектира важна информация в зрителното поле на водача, може да бъде поръчан едва с по-скъпата навигационна система MMI plus за 5847 лв. Салонът в алкантара пък може да бъде комбиниран единствено със спортни седалки. Дали това е мъдро ограничение от страна на Audi, или е просто примамка за клиентите? Ще ви преведем през целия списък с екстри и ще ви разкрием от какво наистина имате нужда… И от какво спокойно бихте могли да се лишите.

В комбито резервите за товарене са огромни, делимата задна седалка е серийна както при него, така и при седана

В комбито резервите за товарене са огромни, делимата задна седалка е серийна както при него, така и при седана

НЕ Е ЗА ИЗПУСКАНЕ! Трудно е за вярване, но има екстри, които не струват нищо. Затова човек задължително трябва да поръча крика или 54-литровия резервоар (серийно – 47 л). След това обаче трябва да развържете кесията. Инвестицията от 719 лв. за спортни седалки определено си заслужава. Те предлагат идеална опора за тялото и приличен комфорт за дълги пътувания. Заслужава си да дадете пари и за сензор за дъжд, както и за отопление на седалките. Автоматикът също е много обичан (при Avant го предпочитат 72,9% от клиентите). Адаптивното комфортно окачване (2138 лв.) гарантира удобство на дълъг път.

Изглежда добре – но спортните седалки може да ви докарат болки в гърба

Изглежда добре – но спортните седалки може да ви докарат болки в гърба

Спортните седалки и адаптивното комфортно окачване неслучайно са много обичани от водачите на Audi

Спортните седалки и адаптивното комфортно окачване неслучайно са много обичани от водачите на Audi

Струва си да помислите за седалките с тапицерия от естествена и изкуствена кожа за 2074 лв., както и за акустичните стъкла за 329 лева. Пакетът Assistance Tour за 3251 лева определено не е евтин, но включва всички важни електронни асистиращи системи – и като теглите чертата, осигурява и ценово предимство.
ОПРЕДЕЛЕНО НЕ! Вече споменахме спортното окачване с 19-цоловите джанти, с което понякога дори могат да ви изпадат пломбите. Стъкленият шибедах/панорамният покрив за 2400/3098 лева е причина за увеличаване на теглото точно там, където не трябва – високо горе над центъра на тежестта. Красивите „бягащи“ мигачи (Audi ги нарича „динамични“) излизат 2597 лева, защото може да бъдат поръчани само в пакет с LED светлини. Не си и помисляйте за пиано лака!

Решение

Нашите препоръки: две комбита и един седан

Нашите препоръки се различават в зависимост от това дали става въпрос за частна покупка или за избор на служебен автомобил – в чиято роля най-често влиза Avant. Изминаващите много километри сред бизнес клиентите се нуждаят от солидна кола за дълъг път с висока доза комфорт и достатъчен за цялото семейство багажник (т.е. най-добре да изберете 2.0 TDI със 150 к.с.), докато динамичните водачи разглеждат Avant като алтернатива на А5. Затова им препоръчваме 2.0 TFSI с 252 к.с., quattro задвижване и пъргав автоматик. На частните клиенти идеална работа ще им върши лимузината с базовия бензинов мотор (150 к.с.) и ръчната скоростна кутия. Дали оборудването ще бъде Design или Sport, дали боята ще бъде металик и дали ще има навигация – всичко това е въпрос на личен избор и на финансови възможности.

ТОВА НИ ГРАБНА! И при новото А4 качеството на изработка е впечатляващо – отвън фугите по каросерията са почти незабележими, пластмасите отвътре са много приятни, както и усещането при натискането на бутоните. Въпреки високата си мощност 4-цилиндровите агрегати се характеризират със спокоен ход и добра шумоизолация – която не е на такова високо ниво при другите „благородни“ марки.

ТОВА НЕ НИ ХАРЕСА! Политиката по отношение на екстрите в известна степен ощетява клиентите. Много от „глезотиите“ и модните „украшения“ може да бъдат поръчани само като част от скъпи пакети. За много екстри, които иначе очаквате да са серийни, трябва да доплатите – но и при Mercedes и BMW ситуацията не е много по-различна. Просто премиум производителите удовлетворяват и използват хитро желанията на клиентите да си направят автомобил, съобразен с индивидуалните изисквания.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин