/ Кога всички производители ще предлагат само електромобили: Audi

Кога всички производители ще предлагат само електромобили: Audi

Audi формулира точен момент за промяната

Премиум марката на VW Audi посочи ясна дата – от 2026 г. от Инголщадт няма да разработват повече двигатели с вътрешно горене.  Решено е също, кога ще бъдат преустановени и хибридните автомобили. Последният двигател с вътрешно горене на Audi ще се появи през 2026 г. – вероятно в наследника на Audi Q5. SUV-ът ще се предлага до 2033 г. и ще бъде последният нов автомобил на традиционния производител с бензинов или дизелов двигател. След това Audi ще произвежда автомобили с двигатели с вътрешно горене само за Китай.

Още през март 2021 г. Audi обявиха края на двигателите с вътрешно горене. „Няма да разработваме повече двигатели с вътрешно горене“, каза шефът на Audi Маркус Дюсман. Съществуващата гама ще бъде съобразена с новите изисквания за вредни емисии, но въпреки това двигателите с вътрешно горене нямали бъдеще. Бъдещата строга норма за вредни емисии Euro 7 щяла да направи разработката им твърде трудна и целият бранш щял да претърпи промяна.

Според Дюсман до 2025 г. Audi възнамерява да има в портфолиото си 20 електромобила. Премиум дъщерната фирма на VW направи фурор през 2021 г. с e-tron GT. След струващия 300 000 лв. луксозен модел се появиха и по-евтини електромобили – например Q4 e-tron, първото Audi на платформата MEB. Електрическият SUV има за цел да улесни клиентите на Audi в достъпа до електрическата мобилност.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин