Когато автомобилът помага в кухнята – Bosch залага на „интелигентната свързаност“


13
ян.
2016

На изложението за потребителска електроника CES 2016 в Лас Вегас Bosch демонстрира своята иновативна „техника за живота“ – за дома и офиса, за автомобила и градската среда. В бизнеса със свързаността германският гигант печели с богатото си продуктово портфолио и всеобхватните си браншови познания, базирани на десетилетен опит. “Bosch може да свърже мобилността с енергийните, строителните и индустриалните технологии и да предостави свързани услуги от най-различни браншове – нещо, което никоя друга компания не може да предложи“, твърди шефът на Bosch Фолкмар Денер. Като пример той посочи свързания автомобил, който комуникира с „умния“ дом чрез навигационната система, така че водачът може да загрее фурната в кухнята, още преди да се е прибрал у дома.

Bosch представи и световна премиера в областта на свързаната мобилност – модула за допълнително вграждане Retrofit eCall. Системата за автоматично аварийно повикване eCall, лансирана през 2012 г., досега се предлагаше само като стандартно оборудване за нови автомобили, но на пазара вече е и вариантът за допълнително оборудване. Сензорният модул, включен в запалката на автомобила, реагира при произшествие и изпраща съответната информация на колцентъра. В зависимост от сериозността на катастрофата, служителят в спешния център или се свързва директно с водача, или уведомява най-близките екипи на бърза и пътна помощ.

Интелигентните градове повишават качеството на живота

Паркирането е друга голяма трудност, която Bosch възнамерява да елиминира. 30% от задръстванията в градския трафик се образуват от водачи, които си търсят място за паркинг. Един от начините за отстраняването на проблема е колите и паркингите да се оборудват със сензори, които откриват свободните паркоместа и известяват водачите. Bosch въплъщава тази идея в концепцията си „паркиране в общност“ („community-based parking“) – докато се движат, автомобилите откриват и измерват свободните места между превозните средства, паркирани покрай пътното платно. Информацията се въвежда в карти в реално време, които се зареждат на смартфона или на дисплея в навигационната система на автомобила. Водачите, които искат да паркират в центъра или в жилищните квартали на градовете, ще си намерят място без излишни обиколки. Така ще спестят време и пари, а и ще опазят и нервите си, и околната среда.

Свързаната мобилност – решенията на Bosch за утрешния ден

Важна част от интерфейса между интелигентните градове и свързаните автомобили е напълно автоматизираното паркиране, което Bosch планира да реализира до 2018 г. Идеята е шофьорът просто да слезе от колата на входа на паркинга. Автомобилът сам ще си потърси място и ще паркира. А стане ли време за тръгване, возилото се връща само на изхода.

Bosch усъвършенства и магистралния автопилот. Очаква се през 2020 г. автомобилите, оборудвани с него, да се движат самостоятелно по магистрала. Това не само ще увеличи безопасността, но и ще облекчи живота на водачите – ако асистентът е включен, шофьорът се превръща в пасажер. Bosch вече тества автоматизираното шофиране по обществени пътища в Германия, САЩ и Япония.

Комуникацията между хората и технологиите е друг важен аспект за безопасността и комфорта на автомобилния трафик. “Подходящата информация в подходящия момент свежда до минимум разсейването на водача,“ каза Денер. Посетителите на CES 2016 изживяха новия тип комуникация в демонстрационния автомобил на Bosch. Ако например отдясно наближава пешеходец, автомобилът стартира светлинна сигнализация, предупреждаваща водача.

Bosch презентира и сензорния екран с вибрационна обратна връзка. За тази нова разработка в края на 2015 г. компанията получи Наградата за иновация на CES. Продуктът е уникален с това, че бутоните на дисплея се усещат като истински копчета и водачите могат да управляват приложенията на информационно-развлекателната система без да гледат към нея. Това означава, че те много по-рядко ще откъсват погледа си от пътя и пътуването ще бъде много по-безопасно.

 

Още по темата

Card image cap
Карлос Гон „кара“ автономен модел на Infiniti

9
ян.
2017

Изпълнителният директор на алианса беше впечатлен от възможностите на оборудвано със специална техника за автономно движение Infiniti Q50

Card image cap
Faraday Future предизвиква Ferrari (ВИДЕО)

15
дек.
2016

Faraday Future вдига високо летвата спрямо първия си електрически SUV. Във видеотийзър новият модел предизвиква Ferrari, Bentley и Tesla!

Card image cap

В последния брой:

Архив >