„Кобра 11“ празнува 20-и рожден ден

0704
2016
Готов за скрап: при сцени като тези кръв капе от сърцата на почитателите на ретро автомобили.

Готов за скрап: при сцени като тези кръв капе от сърцата на почитателите на ретро автомобили.

20 години и 300 серии: това е най-доброто доказателство за успеха на германския сериал „Аларма за „Кобра 11“. За това време при снимачните дейности са „тотализирани“ над 5000 автомобила – заради които са разбити много сърца на фенове на колите. Ретро „костенурка“ се върти през таван по асфалта, Mini лети във въздуха… понякога каскадите са доста болезнени и за коли, към които бихме изпитвали силна любов. За снимките само на една серия отиват около 400 гуми. За всяка каскада екипът се подготвя четири дена, а за един епизод – цял месец. Физик, математик и двама инженери винаги са на разположение при нужда от подкрепа.

Три серии са изключително атрактивни

Магистралните преследвания са заснети на специален филмов аутобан в близост до Аахен. Създателите на сериала изразходват по 30 тона стомана на серия за специални конструкции като рампи за скоковете например. Особено голямо внимание заслужват сериите „Страх в града“, където след взрив във въздуха излитат 400 кг креда за спортни игрища, смесена с торф, 250 литра бензин, 25 килограма взривно вещество и 14 автомобила с цел симулация на експлозията на газопровод, минаващ под магистралата. За сцената с приземяването на Eurofighter върху магистралата са използвани четири тежковоза (в епизода „Ултразвук“). A според актьора Ралф Мьолер снимачните дейности в „Ангел на смъртта“ граничели по сложност с тези на някои холивудски продукции.

Осмият партньор на Семир Геркан (Ердоган Аталай, вляво) се казва Пол Ренер и е игран от Даниел Рьознер.

Осмият партньор на Семир Геркан (Ердоган Аталай, вляво) се казва Пол Ренер и е игран от Даниел Рьознер.

В 120 страни гледат „Кобра 11“

Екшън-сериалът е познат в много държави – приключенията на Семир Геркан (Ердоган Аталай) и съответният му партньор зад затъмнените стъкла на цивилната „патрулка“ се следят от зрители в 120 страни, сред които Афганистан, Китай, ЮАР и САЩ. Освен това „Кобра 11“ седем пъти печели Taurus World Stunt Award за най-добра каскада в чуждестранен филм.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин