Климатикът на бъдещето – с инфрачервена камера


2
февр.
2018

Учените от Висшето техническо училище в Аахен разработиха иновативна климатична система, която използва снимки от инфрачервена камера и ги сравнява с данни от многобройни сензори, интегрирани предимно в седалките. Тези сензори измерват температура, влажност, пулс и загряването от слънчевите лъчи. Системата сравнява измерените стойности с данни, получени от серия опити, и прави прогнози за това как ще се почувстват пътниците в автомобила. И тъй като различните хора чувстват температурата по различен начин, системата може да се „обучава“ за термичния комфорт на отделния пасажер.

Вместо да регулира температурата на въздуха в купето, иновативният климатик затопля или охлажда само отделни зони на тялото – например посредством отопляеми странични части във вратите. По този начин се реализира икономия на енергия с около 30 процента. Когато пътниците са облечени с топли дрехи, сензорите отчитат тяхната дебелина. В комбинация с датчиците към открити зони (напр. китките) липсващите стойности биват изчислени. Според екипа от учени по разработката в близките пет години може да бъде готов климатик от иновативния тип, готов за серийно производство.

Още по темата

Card image cap
Влекачите на бъдещето (ВИДЕО)

3
дек.
2016

Nikola Motors представи два нови камиона: Nikola One и Two ще изминават по 1900 км с едно зареждане, разполагат с 2700 Нм и обещават... да сложат край на ерата на дизеловите двигатели!

Card image cap
Новият Aston Martin Vantage – с мощта на АМG

2
авг.
2017

Aston Martin подготвя своя нов най-достъпен модел. V8 Vantage ще атакува Porsche 911 и компания със задвижване от AMG

Card image cap

В последния брой:

Архив >