Клиентите се страхуват от високите разходи за електромобилите

1709
2023

Едно изследване го доказва: въпреки държавната субсидия за покупка на електромобили в Германия страхът от високите разходи е значителен

Съществуват много причини в полза на електромобилите. Разбира се, най-основната е да се движиш без локални вредни емисии. Съществуват обаче и много причини, които не са в полза на електромобилите. Например въпросът за наличието на необходимите суровини, необходими за производството на батерии като манган, литий, кобалт или никел. Или пък неизяснените все въпроси относно изхвърлянето като отпадъци на ненужните вече батерии на електромобилите.

Макар и регистрациите на нови електромобили да растат постоянно, много водачи имат своите опасения. Представително изследване на фирмата за Customer Intelligence Acxiom доказва, че опасенията са главно от финансов характер.

Електромобилите трябва да поевтинеят

На въпроса, какво трябва да се промени, че следващият ви автомобил да бъде електромобил, 71 процента от общо запитаните 1015 души отговарят, че цената на електромобилите трябва да се понижи. 53 процента отговарят, че според тях цената на тока е прекалено висока.

При тази анкета възниква и един познат проблем. 62 процента от запитаните, които в момента карат автомобили с класически двигател с вътрешно горене заявяват, че за преминаването към електромобил е необходима по-добра инфраструктура на зареждане.

На скептиците им липсва устойчивостта

Изненадващо: докато в първите години на електрическата мобилност причината за покупка бе опазването на околната среда, сега скептиците на тема електромобили изтъкват екологията и устойчивостта.

Почти 40 процента от ползвателите на автомобили с двигател с вътрешно горене казват, че изобщо не смятат да си купуват нов автомобил, докато досегашният им автомобил върви. Все пак 33 процента са на мнение, че производството на електромобили трябва да стане по-устойчиво, преди да си купят такъв автомобил.

Все пак запитаните не критикуват дизайна и усещането зад волана на електромобилите – явно последните са на прав път.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин