Opel Manta B: класика на деня


2
окт.
2019

Тунингован Opel Manta B участва през 1991 г. в германския кинофилм „Manta, Manta“. Зад волана му е актьорът Тил Швайгер, в своята първа голяма роля.

Германският актьор Тил Швайгер започва своята кариера с Opel Manta B – през 1991 г., в своята първа голяма кинороля като Берти в комедията „Manta, Manta“. Другите главни герои са Тина Руланд и лакиран в шарени цветове Manta B, тунингован от Mattig. За филма са създадени три автомобила, като два от тях все още съществуват.

Автомобилът, използван в повечето сцени от филма е оборудван с пълен комплект на Mattig. Той включва преден спойлер, задно крило, калници, допълнителни елементи за вратите, задни странични лайстни, задна броня и задна бленда. Пакетът е завършен от напречна подпора под предния капак, предпазни колани тип тиранти и фолирания на уредите. Отпред Manta е с гуми с размер 285, а отзад дори с 345. Тунингованият Opel е с мощност 135 к.с. вместо серийните 115 к.с. от 2-литров 4-цилиндров мотор. Спортна ауспухова уредба  Lexmaul осигурява подобаващия звук. Той е между неспокойно ръмжащ и яко виещ след 3000 оборота. Уникалният модел на Opel е твърде ценен, з ада се кара често, въпреки че е по-солиден, отколкото хората си мислят.

Когато през 1992 г. филмът „Manta, Manta“ се появява в кината, Opel Manta B вече е спрян от производство. Майтапите за водачите на Manta и за техните русокоси придружителки се разпространяват от уста на уста. Във филма Берти (Тил Швайгер) участва със своята Manta в надпревара с един Mercedes 190 2.3-16 и залага всичките си спестявани и тези на приятелката си Уши (Тина Руланд). След поредица от случки се стига до там, че Берти не може да кара, тъй като ще става баща. Вместо него зад волана сяда приятелят му Клаузи (Михаел Кеслер). Тъй като Берти е оборудвал своята Manta с взет назаем състезателен двигател, Opel не отстъпва на модела на Daimler.  Накрая решаващ за изхода на битката се оказва Хелмут (Уве Фелензик). Той се изпречва на пътя на двата със своето Ferrari. Автомобилът на Daimler отскача от Ferrari-то като от шанца и остава повреден на пътя. Освен с редица колоритни лафове за времето си, филмът „Manta, Manta“ се отличава с любовното си признание към Рурската област в Германия. В момента се водят разговори за втора част на лентата – 30 години по-късно!

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >