Класика на деня: Wartburg 1000 Camping

0310
2019

Wartburg 1000 Camping е лакиран в два цвята, има сгъващ се/плъзгащ се покрив и жълти панорамни прозорци. Комбито е най-красивият автомобил на Германската Демократична Република и нашата класика на деня!

Днес, по повод на празника на Германия – 3-ти октомври, ден на обединението, ви представяме една класика от ГДР: Wartburg 1000 Camping! Това 50-годишно комби изпъква и днес – като модел с четири врати и двуцветен лак, сгъващ се/плъзгащ се покрив и панорамни прозорци отзад, както и солидно количество хром. Така Wartburg печели и клиенти на запад. 

45 двутактови конски сили от 992 куб. см

Издръжливата двутактова техника на Wartburg 312/5 е от Цвикау. С 3-цилиндров мотор с 45 к.с. произвежданото във VEB Karosseriewerk Dresden комби е достатъчно добре моторизирано за времето си – и развива максимална скорост от 105 км/ч. Първоначално комбитата на Wartburg са с две врати (със заоблена задница) и едва по-късно с четири (ръбеста задница), или като „Camping“. По-късно Wartburg 353 Tourist заема нишата на Camping, като се появява със по-заоблен дизайн и с 5 к.с. повече. Никога обаче не успява да достигне блясъка на Camping и чара му през 50-те години.

Луксозно оборудване за моделите за износ

Най-важният детайл на този Camping-Wartburg е луксозното му оборудване. Това включва и седалки тип легла, които превръщат цялото вътрешно пространство в площ за лежане. И по този начин повишава както полезната стойност, така и атрактивността на автомобила от ГДР. Елегантният автомобил обаче е предназначен главно за износ. Почти половината от производството 15 718 автомобила Wartburg Camping отива в чужбина. Продажбите в братските социалистически страни Унгария, Чехословакия, Полша, Румъния и България не носи печалби – те идват едва с продажбите във Финландия, Холандия, Белгия, Дания и Норвегия. А също и във Федерална Република Германия, където бляскавият Wartburg струва 7070 германски марки. Това е с 10 процента повече от VW 1500 Variant! 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин